Codex Aureus Cele 3 Pergamente vol 2- Silviu Radu

Autor – Silviu Radu

Titlul – Codex Aureus Cele 3 Pergamente vol 2

Pagini – 234

Editura – Proilavia

Codex Aureus Cele 3 Pergamente este volumul 2 din trilogia Codex Aureus, însoțit și de apariția primului volum Codex Aureus-Nume De Cod, urmând apariția celui de-al treilea volum, sperând cât de curând.

Dacă în primul volum autorul expune o poveste fictivă, având ca bază celebrul manuscris Codex Aureus, dându-i scrierii o notă personală, toată acțiunea desfășurându-se în sec al XX și XXI, cu o mică introducere la început expunând un eveniment petrecut în sec al XX- lea, acesta oferindu-ne perspectiva întâmplărilor din volumul 2, aproape de finalul ei. Cu toate că în volumul 2 evenimentele sunt expuse până în anul 1965, luând în considerare că în volumul 1 trecerea de la anul 1964 la 1998 este bruscă – acest detaliu îi oferă acea notă de autenticitate și de ce nu, interes și mister. În volumul 2 evenimentele sunt relatate din întoarcerea cu trei secole și în urmă, plecând de la secolul al XVII- lea, dar aici vom avea o altă surpriză, mergem în centrul evenimentelor lipsă din volumul 1, 1964 – plecând de la anul 1940. Misterul rămânând, ce s-a întâmplat între anii 1623 și 1940?

Nota autorului ne dezvăluie evenimentele petrecute cu privire la manuscris, o mică expunere a întâmplărilor care au dus la scrierea, dorința de putere și însemnătatea acestui manuscris, ba chiar și evenimentul în care manuscrisul trebuia să fie dus de doi călugări la Roma, în Biblioteca Apostolice Vaticane, hotarându-se ca transportul lui să se facă pe mare și nu pe uscat, unde riscul de a fi jefuiți era mai mare. De unde pleacă și povestea autorului, luând în considerare căci călătoria nu a decurs așa cum trebuia. Manuscrisul și cele 3 Pergamente ce conțin descifrarea unei părți din Codex Aureus, fiind făcută de cei doi călugări, acesta este împărțit, ba chiar o perioada mare de timp nu s-a știut nimic despre el sau ce s-a petrecut în acea călătorie.

SEC, XVII -lea – 1623

Să nu credeți că am scăpat de mister în Prologul dat de autor. Aici dânsul ne duce exact în desfășurarea unei crime duble, însă, cum, ce și de ce s-au oprit cei doi călugări în portul de la Dunăre- Ibrail – Cetatea Otomană sau cum de s-a aflat de popasul călugărilor, nu ne specifică, lăsând enigma pentru altă dată. E frustrant.

Aici avem 6 personaje, unele importante altele mai puțin. Johan și Markus Von Wesel, sunt uciși de un turc asasin, angajat de jupânul Nae, însă nici acesta nu poate prevede ce se va întâmpla. Modul în care se desfășoară asasinatul m-a făcut să înghit în sec, gândindu-mă ce senzație poți avea în momentul în care pumnalul îți ajunge în creier… E creepy. Totul se desfășoară ca într-un lanț trofic, jocul în care inteligența câștigă, locul unde n-ai voie să fii slab și să te lași dus de val, poți câștiga doar dacă nu lași martori în urma ta și să fii un bun actor pentru a-ți duce misiunea până la capăt. Aici acțiunea mi-a fost previzibilă, încă din momentul în care jupânul Badea scoate o butelcuță din interiorul hainei – în privința a ceea ce va urma. Avem jocul bunului criminal și un bun negustor fără scrupule. Îți las urmatoarele întrebări; câte persoane mai sunt până ajungem la principalul beneficiar al manuscrisului, cum s-a împărțit manuscrisul, posesorii lui și al celor 3 pergamente, cel mai important, jocul jucat de jupânul Nae și jupânul Badea? cel din urmă jucându-şi rolul foarte bine, cine este jupânul Badea cu adevărat și cine este prietenul lui?

Berlin – 1940

Un nou salt, rămânând misterul celor trei sute șaptesprezece ani, trei secole și 17 ani.

Heinrich Himmler, Reichsfühere S.S fiind reprezentant crucea roșie a cavalerilor de Malta. Acesta făcând parte și din gruparea Einsatzgruppe- grupare cu însărcinări speciale, însărcinându-l pe un tânăr locotenent cu misiunea numită, Operațiunea Aureus. Acesta îl avertizează pe tânărul locotenent că n-are voie să divulge niciun detaliu despre operațiune, el fiind singurul cu care poate vorbi, în cazul în care se scurg informații, datoria lui este să elimine obstacolul, în cazul în care dă greș, Himmler se va ocupa de cazul acesta, incluzându-l și pe locotenent.

București – Legația Germană – 1942, București – 24 August 1944.

Colonelul Hans Globke, șeful Controlului judiciar al Corpului de Armată german, se simte mândru de implicarea lui în diferite operațiuni: Standard Oil, ajungând concernul I.G Farbenindustrie, primind și medalia de Comandor al Ordinului Steaua României.

Într-o serie de discuții și înțelegeri dintre Hans și aghiotantul său Markus Walther și șeful indetenției, maiorul Albert Von Stahl, autorul ne dezvăluie ce înseamnă să fii inuman, plin de tine, încât poți merge până la crime din cele mai oribile, sustragerea de bunuri necuvenite, amante, minciuni și comploturi. Markus îi oferă lui Hans două cereri de grațiere, acesta din urmă neavând intenția de a da curs cererilor militarilor sau celor care aveau tupeul să ceară grațiere, întârzierea din permisie, discuții deranjante, la toate astea pedeapsa fiind moartea.

Fascinația lui Hans pentru lenjeria roz, amanta ce i-a acaparat atenția, domnișoara Elena Lupescu, 😅- asta a fost cea mai tare fază, imaginându-mi-l pe Hans în lenjerie roz, îi plăcea să poarte aşa ceva. Fiind cunoscut că acestuia nu-i plăcea sentimentalismele femeiești, ci fiind cunoscut pentru duritate, disciplină de fier și sentințele cele mai aspre. Armata fiind privată de bunurile oferite de Crucea Roșie, acesta însuşindu-şi toate bunurile de valoare sau în stare bună, ținându-și regimentele în deplorare și nepăsare, privându-i de orice beneficiu bine-meritat.

Markus Walther, un tânăr organizat și meticulos, trebuie să-și ducă misiunea până la capăt, gândindu-se cine și de unde poate lua informații în privința locației celor trei Pergamente. Himmler dorindu-le, oferindu-i acestuia putere, ba chiar știa metoda de descifrarea a codului. Singura persoană care îl poate ajuta pe Markus, este bunul lui prieten Rudolf, ofițer S.S, acesta cunoscând Brăila foarte bine.

Asta-i cea mai bună poantă din câte am auzit în ultima vreme!

Auzi dumneata, să-ți bagi în mormânt propria-ți salteluță! Păi, bine mă, boule, aia era o curvă care se întindea cu toți ofițerii germani, iar tu spui că te înșela? Pffff, idiotule! Ei, las’ c-ai s-o urmezi… Am eu grije ca actele tale să fie rezolvate cât mai rapid…

Prizonierul tresări, dar înainte de a fi putut îngăima ceva, Rudolf răcni:

Culcat! Drepți! De douăzeci de ori broasca în jurul camerei! Sări! …

Întâlnirea celor doi decurge cum nu se poate mai bine, însă Markus are un plan bine pus la punct, echivalentului misiunii. Rudolf nici nu-și imaginează înșelătoria la care este supus, nebănuind ce va urma odată ce cele 3 Pergamente vor fi în mâna lui Markus. În astfel de misiuni nu-i loc de prietenie, iubire sau familie.

La un pol opus îl avem pe Eugen Alimănescu, încă de mic știe că este diferit, cu sânge rece, un torționist și un laş. În vremea când trebuia să fie incorporat în armată, acesta face rost de un certificat medical, atestând că este bolnav de tuberculoză. Implicându-se în tot felul de escrocherii, fiind contabil de meserie. Acesta este recutat de un episcop catolic Român care reprezenta Vaticanul. Antonio Mantica reprezintă noua organizație a Serviciu Secret al Sfântului Scaun, acesta îi oferă lui Eugen suma de un sfert de milion de lire sterline și garantarea unei funcții înalte odată ce în România se va instaura Comunismul, toate astea în schimbul celor 3 Pergamente.

La celălalt pol, în Elveția – Sediul Marelui Cartel Sferic, mai mulți membrii puternici formează o organizație cu planuri pentru cei 100 de ani care vor urma. Misiunea lor fiind de a înființa U.E, scopul supunerea țărilor mici din punct de vedere economic, incluzând piață de desfacere, monopolul economiei, toate acestea în schimbul garanției siguranței. Aceştia îl trimit în misiune pe analistul Robert în găsirea fostului lor spion – acesta având cu ceva timp în urmă o misiune sub un nume fals, însă lucrurile nu au decurs tocmai bine, pierzându-și memoria și scopul misiuni. Aceştia au informații că Alexandru Nikolski – David Grünberg, ar începe să își recapete memoria și că încearcă să-i păcălească. Este necesar ca Robert să-l recruteze iar pe David, ca el să-și poată duce misiunea mai departe pusă în plan pentru următorii ani. Conform planului în anul 1944 Mareșalul din România avea de transferat în Elveția 20 de milioane de franci elvețieni și 20 de tone de aur fin pentru Fondul de Rezistență Național, din acestea doar cele 15 milioane de franci elvețieni au ajuns, acesta trebuie să-și ducă misiunea până la capăt. Odată ce Comunismul se va instaura in Romania, Alexandru trebuie să găsească manuscrisul și Pergamentele, ele constituind o amenințare pentru gruparea Cartel, speculându-se că manuscrisul deține informații cu privire la viitor și planul acestora. Aurul fiind depozitat bine, așteptând să fie trimis de către Mareșal. Cu toate că de-a lungul deceniilor Cartelul a cunoscut și eșecuri, însă raportându-ne la secolul nostru, planul lor a reușit, formându-se U.E, și țările mici fiind sub dominația marilor puteri, din toate punctele de vedere, economic,etc. „Toate în interes național”

Markus la data de 24 august nimere în mijlocul evenimentului în care România fusese vâdută de către anglo-americani, sovieticilor. Stalin dând ordin ca România să fie bombardată. Bucureștiul devenind un haos total. Markus este nevoit să-și schimbe identitatea, de azi inainte numindu-se Marcus Valentin și să scape de hainele de ofițer, punându-și întrebarea, ce s-a întâmplat cu Hans Globke și maiorul Albert Von Stahl? probabil fiind captivi sau uciși într-o misiune. Misiunea lui de a duce cele 3 Pergamente în siguranță lui Himmler devine și mai dificilă…

România – Ploiești 1945/ 1946

După evenimentele din 24 august, Von Stahl intră în banda lui Argintarul. Membrii bandei aveau misiunea de-a instaura în România colapsul economic, la ordinele Concernul I.G FARBENINDUSTRIE, punând monopolul pe industria țițeiul. Aviația aliată din timpul bombardamentelor din 24 august au ocolit instalațiile Farbenindustrie. Scopul misiunii oamenilor trimiși de concern era: distruge și fugi. Aceştia lasă în urma lor un adevărat carnagiu, însă nu toți scăpă cu viață.

Comitetul de adunare la Sediul Partidului Comunist Român, au o întrevedere de urgență, datorită dezastrului în sfera țițeiului, în frunte cu Secretarul General Gheorghiu-Dej, ministrul Teoharie Georgescu și nimeni altul în acea adunare pestriță decât, Eugen Alimănescu,” laşul” se pare că planul a mers conform înțelegerii. Evenimentele încep s-o ia și mai razna, foștii ofițeri ai regimului german încep să apară iar în peisaj, cu identități noi și misiuni din ce în ce mai periculoase. Noi înțelegeri în vârful piramidei care aduc conflicte, revolte, planuri ascunse, dorință de putere, mândrii rănite, asasinate între ei, supraviețuire, păstrarea secretelor chiar și față de cei din propria organizație – e vitală, asigurându-ți supraviețuirea.

M-am atașat foarte tare de Markus Walther – Marcus Valentin, pe toată durata lecturii îl îndemnam în gând” fii inteligent, nu-i lăsa să te omoare, nu le spune că ai Pergamentele, personajul meu preferat.”😉

Avem personaje noi, ca, Tudor Ionescu, Petre Băjan, Lica Gheorghiu, doctorul Gheorghe Plăcinteanu și mulți alții… Apare chiar și spionul Alexandru Nikolski, și nu oriunde, infiltrat în Sediul Partidului Comunist, omul lui Teoharie Georgescu.

1947 – 1965

În sfera politică se fac noi înțelegeri, se aduc noi propuneri, se înființează U.E, este eliminată tovărășa Pauker, spionii Vaticanului se duc în alte tabere, aceştia jucând la două capete. România hotărăște să enerveze Vaticanul cu decizia luată, răsturnări de situație ce vor decide viitorul.

In schimbările ce intervin apar noi spioni, eliminarea celor vechi – ironia sorții, când ajungi acolo sus să devii dintr-o dată vânat din două părți, fiecare încercând să supraviețuiască cum poate, făcând noi înțelegeri, și așa ajung capi personajele primului volum. În anul 1955 se desfășoară conferința care conduce la semnarea Tratatului de la Roma. Suntem asaltați de crime, substanțe periculoase, jocuri jucate fără milă. O iubire cu un final tragic, lacrimi, delăsare, decădere, un viitor distrus.

La finalul lecturii încerci să digeri, să despici firul în câte părți poți. Te prinde în mijlocul ei încât nu-ți dai seama unde e ficțiunea și realitatea. Diferența dintre ele este atât cât îți impui tu, dar și atât câte informații cunoști despre trecut. Soarta țării, trecutul, viitorul stă în mâna celor care își doresc puterea, celor care își doresc îndeplinirea propriilor interese, trăgând după ei fanatici, oameni de bună-credință, doritori de putere mai mică, lingăi, implicații religioase, arâtându-ți că pentru putere se pot săvârși crime în numele lui Dumnezeu și al păcii, o lume pestriță. Finalul nu întotdeauna cel așteptat.

Punctele forte ale cărții sunt; documentare, detaliile – care pe mine m-au încântat, multe personaje, acțiune; cât să-ți ajungă pentru o bună perioadă de timp, secte, organizații, tratate, înțelegeri, crime la comandă și vieți care atârnă de un fir de păr. Cartea e o adevărată nebunie, te aruncă dintr-o parte în alta ca pe o minge de ping-pong, îți dă palpitații – cel puțin eu am avut pentru favoritul meu, Markus 😉 și nu numai. M-a bulversat apariția lui Rudolf Reiner, cum naibii a supraviețuit?

Cartea te aruncă în lumea psihopaților care sunt în stare să îi condamne pe cei de jos, populația, la o viață mizeră, fără milă, devenind capetele de sacrificiu pentru puterea lor.

„Eu încă sunt curioasă cu privire la evenimentele petrecute în cele 3 sec și 17 ani plus 29 de ani lipsă acum din primul vol.”

Comandă volumele 1 și 2 aici.

Pagina Codex Aureus Cele 3 Pergamente aici

Reclame

3 gânduri despre „Codex Aureus Cele 3 Pergamente vol 2- Silviu Radu

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Magic and Books

Cu cărți și diverse

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

CeMaiFaci

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

%d blogeri au apreciat asta: