Compasiunea – Osho

Autor – Osho

Titlul – Compasiunea – Înflorirea supremă a iubirii.

Pagini – 243

Editura – Litera

Traducere – Alexandru Bumbaş / Graal Soft.

„Știm ce este pasiunea; prin urmare, nu este foarte greu să înțelegem ce ar putea fi compasiunea. Pasiunea este o stare de febră biologică – e fierbinte, ești pur și simplu cuprins de energii biologice, inconștiente. Nu mai ești propriul stăpân, ești doar un sclav.”…

Ca în toate cărțile sale Osho nici de această dată nu te dezamăgește. Modul în care te face să vezi stările, mintea și căile în a gestiona trăirile, este diferit și te atrage fără să vrei. Cartea am citit-o cu mult timp în urmă, dar m-am hotărât să vi-o recomand. Îmi place felul în care abordează toate subiectele, emoționale, gândire, sociale, etc. Totul este ca și cum ar conversa cu tine, nu genul acela de carte în care ” tonul” scrierii te face să ai impresia că parcă ți-ar zice; Ia ascultă tu aici, eu sunt un om mai înțelept și trebuie să fii atent la ceea ce îți spun – tonul acela superior. El te face să îți pui întrebări, să te gândești, să gândești singur. Conversează prin exemple, de parcă încerci împreună cu el să deslușeşti căile neexplorate ale ființei.

Ca exemplu, avem abordarea subiectului, energie. Vi s-a întâmplat de multe ori să spuneți că nu mai aveți energie? Ei bine, autorul îți explică că lipsa de energie este de fapt o stare, pentru că în momentul în care nu mai avem energie, nu mai existam, nu mai expirăm, energia este inepuizabilă pe toată durata existenței noastre. Ci de fapt în acel moment mintea noastră este atât de consumată doar pe un anumit subiect, nemulțumire, dezamăgire, încât ne seacă de puteri, ne simțim slăbiți, leneși, apatici… Gândul la un anumit subiect ne distrage mintea de la lucruri, sentimente și stări care te fac să te simți bine, să te simți pregătit să iei toată lumea în piept, să ai zile pline de activitate și productive – de fapt nu suntem secați de energie, ci suntem într-o stare la început de depresie.

” Dorința are o motivație intrinsecă, are un scop; compasiunea este fără motivație, nu are niciun scop. E pur și simplu energie debordantă.

Avem subiecte precum: Compasiune, energie și dorință, Compasiunea este iubirea ajunsă la vârsta maturității, Doar compasiunea este terapeutică, etc. Mai avem; răspunsuri la întrebări, parabole.

Fără dorință și compasiune omul este incapabil de-a iubi, dar în același timp compasiunea ți-o însușești – budiștii făceau meditație pentru a menține compasiunea într-o stare vie. Neexprimarea pasiunii poate duce la lipsa sentimentului de iubire, ca exemplu avem călugării ( unii dintre ei, depinde de religie) – lipsa contactului fizic îi face să devină furioși, cu expresii dure, dar aceștia învață să-și controleze pornirile, să-și canalizeze energia doar pe anumite subiecte, stări, sentimente.

Te face să vezi legătură dintre ele, dar în același timp te lasă pe tine să gândești.

Vi-o recomand cu drag. La finalul lecturii veți vedea lumea altfel, veți încerca să analizați tot ce este în jurul vostru, veți vedea dincolo de chip. Totul va fi văzut altfel. E autorul meu preferat, tot ce am citit până acum mi-a plăcut, este singurul cu care mă înțeleg foarte bine. Da! Este necesar să se înfiripe o legătură cu autorul cărții pe care o citiți, astfel unde este iubirea pentru cărți dacă autorul nu te face să-i iubești creația, tonul, modul de gândire….

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Magic and Books

Cu cărți și diverse

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

CeMaiFaci

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

%d blogeri au apreciat asta: