Pact cu diavolul – John Higgins

Titlul – Pact cu diavolul

Autor – John Higgins

Pagini – 206

Editura – Lucman

Traducere – Mihai Niculescu

Pact cu diavolul, o care polițistă ” Dedectiv 2″. Imaginea coperții nu o prea caracterizează, neavând scene deocheate. Probabil a fost pusă mai mult din punct de vedere comercial. O mică legătură ar avea, cu protagonista Lena. O femeie frumoasă. Autorul ne duce în Moscova, în centrul celor mai aprice conflicte, schimbări la conducerea guvernului rus, deportați, crime la comandă, uneltiri în fruntea conducerii statului, conflicte între Rusia, Japonia și Germania, trădări și răsturnări de situație. Cartea mi-a adus aminte de o alta, doar că aici centrul interesului sunt banii și puterea.

Lena, Vitali, Oleg și Andrei sunt prieteni din timpul studiilor de la Universitate. Cei trei băieți se îndrăgostesc de Lena, aceasta el dă de înțeles că tot ceea ce vor primi de la ea este prietenie, cu toate că ea este îndrăgostită de Vitali. Aceștia îi acceptă limitele și astfel devin cei mai buni prieteni. O fițuică din aceea care era dată pe sub mâna de către studenți pe timpul comunismului, scrisă de Andrei, Oleg și Vitali, le aduce necazuri celor trei. Aceștia stau în lagăr timp de 6 ani.

” În zori încă mai mergeau.

Zăpada continua să cadă în rafale

– Ne oprim, zise Andrei.

Frânți de oboseală, toți patru se lăsară să cadă între două troiene la poalele câtorva mesteceni sfrijiți. Timp de câteva minute nimeni nu vorbi. Își trăgeau răsuflarea. Andrei scoase o bucată de pâine din zdrențele de pe el. O taie în patru, fiecare își primi parte.

Atunci Victor puse întrebare.

– Ce-o să halim în zilele următoare?

Oleg se uită scurt la Andrei…

Lungit în zăpadă cu ochii închiși, Vitali părea că nu aude nimic.

– Pe tine, zise Oleg. Victor se uită pe rând la fiecare. Izbucni în râs și mușcă din bucata lui de pâine. Victor le făcu cu ochiul și începu să mestece binedispus.”

Victor pică nevinovat în nebunia unui individ. Individul se află la o adunare a membrilor comuniști, fiind așezat lângă Victor, acesta îi ia mâna lui Victor și i-o pune pe ventre, ( gol). Victor începe să-l înjure, astfel revolta lui este interpretată ca fiind la adresa conducerii comuniste, nici el nu dezminte, fiindu-i rușine să admită că un nebun i-a făcut avansuri sexuale și astfel este luat în lagăr.

După dispariția celor trei Lena se căsătorește cu detectivul, Vasili. După mai mulți ani relația lor se răcește. Acesta fiind și foarte ocupat cu apariția mai multor crime, puse la îndoială de faptul că ar fi morți din cauze naturale. Una dintre crime este cea în care victimă este tocmai sora lui Lena. Acesta află secrete de stat și implicații mafiote, însă decesul lui survine în urma apariției lui Oleg și Andrei, (după reușita de a evada). Aceștia încercând să o cucerească pe Lena, neștiind unul de celălalt.

Mi-a părut rău de Vasili, trece prin atâtea pentru Lena, și-o iubea sincer, ba chiar încearcă să facă tot posibilul să părăsească Rusia, mutându-se în Europa, doar ca să-i fie ei bine și să fie fericită. Dar ce te faci când Lena încă visează la prima iubire, Vitali.

Cel mai funebru plan este cel făcut de Andrei și Oleg, m-a cutremurat duritatea celor doi. După mai mulți ani Oleg, Andrei și Vitali scapă din trenul groazei. Pe parcursul inițierii planului, Oleg îl ademenește pe Victor în planul lor de a evada, acesta având de fapt o altă intenție, una macabră, aceea de a-l lua pe Victor pe post de alimentație, pe toată durata parcurgerii drumului îndelungat pe timp de iarnă în pustiu. Victor fiind alternativa „canibalistă”ca cei trei să supraviețuiască. Acest plan macabru este știut doar de Oleg și Andrei. După reușita lor de a scăpa din trenul groazei, Vitali află de planul dezgustător și încearcă să intervină, ajungându-se la lupta dintre Andrei și Vitali, acesta din urmă este lovit la ceafă de Andrei, picând secerat în urma loviturii, în zăpada mare. Fiind abandonat de cei trei cu gândul că este mort; Victor neștiind de planul celor doi.

După reușita de a supraviețui drumului plin de obstacole, Oleg și Andrei intră în afaceri dubioase și periculoase, unele dintre afaceri fiind făcute la nivelul cel mai înalt. Mi-a plăcut şiretenia Japoniei de a-și lua înapoi o insulă din arhipelag, insultele Kurilele de la Ruşi. Insula nefiind în totalitate deținută de Ruși, ci aparținând în mare măsură Germaniei. Contractul conținând închirierea lui pe durata de 99 de ani. O perioadă foarte mare, în acești ani se pot întâmpla multe. Schimbul constând într-o sumă mare de bani, acești bani ajutându-i pe Ruși să iasă din impasul colapsului financiar, în plata ofițerilor. De teamă că aceștia se vor revolta împotriva guvernului.

Avem parte de apariții neașteptate, implicarea Italiei, o iubire reîntrăgită de pe timpul tinereții, o nouă conducere la cârma statului Rus, colaps financiar, încercarea de a reînoda vechea prietenie, crime misterioase…

Cartea mi-a plăcut și datorită faptului că am o fascinație pentru poporul rus, dar în același timp și teamă. O combinație derutantă, de care nu mă pot dezice.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Magic and Books

Cu cărți și diverse

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

CeMaiFaci

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

%d blogeri au apreciat asta: