Bărbați care nu pot iubi – Steven Carter și Julia Sokol Editura -Philobia

,,Etapele de început ale relației cu un bărbat care se teme să își ia angajamente.

Etapele de mijloc ale unei relații dominate de frică de angajamente.

Finalul unei relații dominate de fobia față de angajamente.

Finalul amar al unei relații umbrite de teamă de angajamente. „

Autor – Steven Carter și Julia Sokol

Titlul – Bărbați care nu pot iubi

Colecția – Familia

Pagini – 310

Editura – Philobia

Traducere – Renata Ungureanu

Despre autor.

Steven Andrew Carter, născut în New York, la data de 23 octombrie, anul 1956, crescut în New Hyde Park, American. Autor de non-ficțiune, autor-ajutor și umor. Subiecte: relații, psihologie, sănătate, luând ca teme, tulburarea narcisismului de personalitate, atașament, teama de angajare și angajamentul. A studiat la Universitatea Cornell, membru onorific al lui Qill and Dagger și câștigător al premiului William K. Kennedy Dean pentru o realizare academică, deține un master în educație și unul în psihologie, autor a peste 27 de cărți, inclusiv Bestseller-ul New York Times ,, MEN WHO CAN NOT LOVE” cu ajutorul autorului (ea) Julia Sokol, plus încă 7 bestseller-uri.

Când am primit cartea, mă gândeam că sigur este ceva de genul psihologic, atât după titlu cât și după imaginea coperții. Dar, sincer, nu mă așteptam să fie chiar așa( de captivantă, părerea mea). Pentru a putea înțelege despre ce este vorba în carte, am să aduc în prim-plan, ,,bărbații”. Multe femei s-au confruntat cu relații în care la final totul ia o turnură neașteptată. Se trezesc în situația de a nu-și putea explica de ce relația s-a terminat atât de brusc. Mai ales când cel care a insistat, a curtat, a fost el, (bărbatul). De multe ori metodele bărbatului de a curta o femeie sunt duse la extrem, declarațiile, gesturile, insistenţa fiind în total dezacord cu intenția de bază. Ce îl face pe bărbat ca odată ce și-a atins scopul și femeia începe să-i răspundă pe măsura insistenței, ca el să se schimbe radical, luând o întorsătură la 180°C. În literatura din domeniul Psihologic găsim multe cărți despre femei, sfaturi, cercetare, relații, ş.a.m.d, dar subiectul bărbați și analiza din spatele acțiunilor lor nu prea a fost abordată, nu în sensul în care să se arate de ce acțiunile lor sunt diferite față de ceea ce susțin, și ce îi face să acționeze într-un mod sau altul, ce-i motivează, ce-i înspăimântă, senzațiile, la ideea de a avea o relație cu angajamente, ca implicarea să fie cu adevărat și nu doar din cuvinte.

Autorul ne specifică de la începutul cărții că această carte a pornit inițial ca un proiect, fiind implicați chiar și psihologi, psihoterapeuți, psihiatri. Când ideea a fost destăinuită, au primit multe păreri sceptice și irealizabile. Au fost întâmpinate multe obstacole, în primul rând din partea subiecților care refuzau să ia parte la discuții sau fiind foarte greu de convins să spună cu sinceritate ceea ce gândesc. ( La un moment dat autorul s-a văzut nevoit să-i spele mașina subiectului pentru ca acesta să accepte să vorbească) în cazul femeilor nu au fost întâmpinate probleme, ele fiind mult mai receptive și dispuse să povestească, să se destăinuie. Tema pleacă de la problemele pe care le întâmpină femeile, cele abandonate, cele care la finalul relației nu pot înțelege, de ce a plecat ,,el” fără un cuvânt sau o explicație. Însă, nu numai asta, o astfel de relație poate fi chiar și în varianta de familie, parteneri toxici, parteneri care încearcă să pună piedică relației, motivând tot felul de motive insipide pentru acțiunile lor. Cu toate că ideea a plecat de la problemele femeilor, aici avem ca dezbatere bărbații. Bărbații și gândurile, sentimentele, trăirile, dar și ce îi face să ia o decizie sau alta, de unde pleacă teama de implicare, tupeul sau mai bine zis, îndrăzneala de a duce o femeie în derivă, în cădere, în ispită, cu tot felul de metode și cuvinte frumoase, ca apoi să o lase fără un cuvânt sau un motiv plauzibil.

Acum, nu vă gândiți că este vorba de relații de o noapte, două, nu, este vorba de relații lungi și curtări ce se întind pe perioade mari, relația ținând chiar luni sau ani de zile. Se abordează bărbații care pentru a cuceri o femeie recurg la declarații de iubire până la stele și-napoi, curtări asidue, cu flori, iubire pasională, dar refuză să o implice, să se implice în viața ei personală sau să o implice în a lui, cât și socială, familială, prieteni, etc. Și cu toate astea, ei declară că sunt îndrăgostiți până la disperare, sunt epuizați de iubirea pe care o poartă, însă ce se întâmplă în momentul în care simt că lucrurile încep să devină incomode, că relația capătă o formă mai profundă și femeia își dorește mai multe de la el, cu toate că acțiunile lui o fac să creadă că este mai mult, în acel moment bărbatul intră în panică, simțind că libertatea îi este pusă în pericol.

Din momentul în care încep să simtă că femeia s-a îndrăgostit și vrea mai mult, încep să se retragă. Această retragere este ba prea bruscă( unele femei declară că la un moment dat au crezut că s-a întâmplat ceva cu el, e mort sau rănit) ori aducând motive total fără valoare sau cu ieșiri violente, acuzându-le de tot felul de acțiuni ireale. În relația de cuplu’ căsătoriți, bărbatul care nu poate iubi acționează înşelând, punând piedică oricărei acțiuni ce are intenția de a face ca lucrurile să meargă bine în cuplu’. La un moment dat autorul spune că în una din situațiile din carte se poate regăsi cu ușurință fiecare femeie. Dacă te regăsești în această ipostază, cu certitudine vei învăța, descoperi multe despre mintea acelui bărbat, bărbatul care nu poate iubi.Vei citi despre motivele și intențiile lui (lor).

Se poate afirma că teama bărbaților de a-și lua un angajament sau a se implica total este asemănător cu simptomul de fobie, reacțiile sunt panică, teamă, palpitații, etc. Aceste simptome pornesc de undeva din interior, cauzele pot surveni în urma unor decepții, probleme familiale sau chiar teama că își vor pierde libertatea. In carte subiectul este mult mai aprofundat, luând diferiți subiecți, întrebările pornind de la destăinuirile femeilor. Pentru că fiecare poveste are modul ei de relatare și evenimentele fiind diferite, în funcție de cuplu. Pentru a începe să treacă la evaluarea subiecților ( bărbații) autorul a fost nevoit să aleagă un anumit număr de femei, din diferite categorii sociale, cu relații și implicări diferite: căsătorite, necăsătorite, prieteni, etc. După aceeași tipologie s-a mers și la bărbați: din diferite categorii sociale, un anumit număr și cu implicări diferite.

,, Probabil că eu am fost de vină ” -cum continuă femeile la perpetuarea mitului.

După eșecul unei relații, femeile au tendința de a se acuza, de a-și induce involuntar starea de vinovăție, de imperfecțiune, uneori unele dintre ele ajung atât de distruse încât au nevoie de un ajutor profesional – psiholog. După o astfel de relație cele mai multe dintre femei rămân cu spaimă și cu respectul de sine scăzut.

De-lungul secolelor și până în prezent, societatea s-a dezvoltat, însă cât în bine sau în rău, asta depinde de fiecare ins în parte. Pentru femei este o evoluție majoră, egalitatea fiind în sfârșit căpătată, dar la pachet vine și schimbare responsabilităților bărbaților și libertatea lor.

Declarațiile subiecților sunt atât de fascinante încât rămâi acaparat acolo. Toți subiecții având peste 30 de ani, cu situații finaciare bune și foarte bune. Unul dintre subiecți declară că ultima relație a fost din pur confort, acțiunile lui fiind făcute doar pentru a-și asigura confortul. Acesta hotărăște să se mute la femeia pe care se presupune că o iubește, pentru ca relația să fie mai la îndemână, de-a scăpa de drumul și timpul pierdut stau împreună la ea acasă. Acțiunile lui sunt total deplasate, o înșală chiar la ea acasă, este atras, dar în aceeași măsură dezgustat de docilitatea ei. În momentul în care ea ia decizia că este timpul să-i dea șansa unui bărbat ce chiar este interesat de ea, el realizează că ține la ea, însă ia decizia de a nu face nimic în acesta sens, motivând că dacă se roagă de ea sau îi promite că se va schimba, aceasta va lua gestul său ca pe un punct slab, și-l va putea manipula, astfel își face bagajele și pleacă.

Exemplele sunt atât de multe și atât de diferite, încât la un moment dat mă întrebam ,, până la urmă cine este mai complicat și de neînteles, femeia sau bărbatul?” Avem chiar exemple de familii închegate doar la suprafață, pentru că ceea ce se află în spatele aparențelor de familii ca exemplu’ al modernizării, e o totală lipsă de implicare și angajament.

Cartea nu are structura de a-ți da sfaturi, ci aceea de a-ți arata ce se petrece în mintea și sufletul bărbatului, de a încerca să se vadă dacă lipsa lor de angajamente este o fobie, misoginism, teamă sau dezvoltarea societății. Egalitatea dintre sexe oare a provocat dorința lor de libertate, arătând cu adevărat până unde poate sau cât de bărbat poate fi, asumându-și responsabilitate ca sex puternic sau preferă să aibă libertate.

O carte din care poți înțelege măcar în proporție de 60% / 70% ce gândesc bărbații. Cu toate că mie mi-au rămas foarte multe întrebări, dar poate că asta mi s-a întâmplat mie, fiind mult prea analitică, din toate punctele de vedere. O carte ce vă oferă șansa de a pătrunde în mintea unui anumit gen de bărbați. Sper că după citirea acestei cărți, multe femei ce s-au găsit în situația de a fi abandonate și umilite, vor realiza că nu la ele este problema, și nu ar trebui să se învinovățească pentru că relația nu a funcționat sau vor ști ca pe viitor să realizeze de la început cu ce fel de bărbat își dorește să înceapă o relație. Uneori toate încercările de a face relația să funcționeze, pot fi în zadar.

Pentru mine această carte deține un subiect declanșator de a vorbi la nesfârșit, uneori sunt de neoprit.

Cartea se poate achiziționa de aici

Editura PHILOBIA

Bărbați care nu pot iubi -Steven A Carter și Julia Sokol

Reclame

4 gânduri despre „Bărbați care nu pot iubi – Steven Carter și Julia Sokol Editura -Philobia

Adăugă-le pe ale tale

  1. Felicitari !! O carte din care ai foarte multe de invatat ,care te trezeste la realitate, din care iti dai seama ce gandesc barbatii, poate ca multe femei abandonate si umilite,tratate umilitor, isi dau seama cu ce gen de barbat isi doresc sa inceapa o relatie
    Felicitari

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Magic and Books

Cu cărți și diverse

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

CeMaiFaci

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

%d blogeri au apreciat asta: