Omul care voia să fie fericit – Laurent Gounelle / Editura Philobia

Autor – Laurent Gounelle

Titlul – Omul care voia să fie fericit

Editura – Philobia

Pagini – 160

Traducere din limba franceză – Eugenia Anca Rotescu

Laurent Gounelle, născut la data de 10 august 1966, naționalitate francez, este scriitor și economist, a primit premiul literar pentru romanul corporativ în anul 2011. Laurent provine dintr-o familie bună, din mediul științific, tatăl profesor și cercetător în fiziologie. A absolvit Universitatea Paris-Dauphine în 1988, postuniversitatea la Sorbona și cursurile de științe umaniste de la Universitatea din California, Santa Cruz. Pentru Laurent știința dezvoltării personale devine o pasiune, urmată de psihologie și filozofie. Primul său roman prinde contur abia în anul 2008 ( Omul care voia să fie fericit) devenind un bestseller, tradus în 25 de limbi. Al doilea roman The gods always travel incognito, în 2010, al treilea, Filozoful care nu era înțelept, în 2012, ca o satiră a societății occidentale moderne, mai este și romanul, Ziua în care am învățat să trăiesc.

,, Mă gândeam iarăși la ceea ce mi-a cerut înțeleptul, să visez la o viață ideală în care aș fi fericit. Aveam nevoie de puțin timp ca să mă pun în pielea unuia care ar putea cu adevărat să își permită orice și să-mi imaginez cu ce ar semăna viața mea. Nu te gândești la astfel de lucruri în fiecare zi. În ceea ce mă privește, aveam mai degrabă obiceiul să observ, în fiecare zi, tot ce nu merge bine în viața mea, decât să mă gândesc la cum aş vrea să fie

Omul care voia să fie fericit, o carte despre aventura unui profesor, sătul de societate, de meserie și luptându-se constant cu el și regulile ce domină societatea. Zvonul despre un maestru ce se pricepe în tratarea bolilor, ajutându-i chiar și pe cei mai puternici oameni ai lumii, îi trezește dorința de a vedea dacă este doar un zvon sau chiar acest maestru deține cunoștințe medicale diferite ce dau rezultate bune. Vacanța în Bali îl pune în situații din cele mai diferite, o aventură în care descoperă că singurul care te poate opri să fii fericit ești chiar tu însuți, tu și mintea ta, suntem ceea ce gândim, gândurile noastre se reflectă în comportament, reușite, starea de spirit, propria gândire despre tine, țeluri, vise și dorințe.

Foto- Eturia

Julien trece printr-o experiență inedită, este supus unor provocări și teste absolut fascinante. După consultul făcut de maestru, Julien află că nu suferă de nicio boală, ci este nefericit. Modul în care maestru decide să-l trateze pe Julien m-a încântat. Acesta hotărăște că în tratarea nefericirii nu trebuie să porți conversații lungi și inutile, ci punându-l pe (pacient) ins să experimenteze, să mediteze, să treacă prin anumite stări și sentimente pentru ca minte lui să poată acumula experiența în sine. Sfaturile pot fi date ca un surplus al tratamentului, așa cum specifică maestru( cuvintele le iei doar pentru o perioadă, apoi mintea ta începe involuntar să respingă acele sfaturi, să pună la îndoială adevărul și intențiile din spatele cuvintelor, astfel instinctul tău de sceptic începe iar să prindă viață, să pui la îndoială fiecare cuvânt.

,, Un proverb balinez spune că a mânca folosind tacâmuri e ca și cum ai face dragoste folosind un intermediar.”

În carte o să descoperiți că aparențele pot fi înșelătoare, că fizicul, veşmintele sunt doar o iluzie a omului în sine, că modul în care te percepi, te vezi pe tine însuți este ceea ce vor vedea cei din jurul tău. Ca exemplu: un om care este introvertit, închis în el, ce își vede defectele mai mult decât le văd cei din jurul lui, automat aceia îl vor percepe inabordabil, respingător – nu fizic, ci modul în care comunică cu privirea, cu gesturile, cu corpul – că îi respingi.

Luând în considerare persoanele care se văd cu defecte fizice, căci datorită acelor defecte nu sunt atrăgători/ atrăgătoare, ca și Julien al nostru din carte, acea persoană emană aceeași senzație și celor din jurul ei, dacă îți accepți defectele și ajungi la un consens cu tine însuți, că nu există om ce nu are defecte, și să începi să îți scoți în valoare calitățile, să emani încredere, să te simți mândru cu tine și calitățile tale, ba chiar să începi să ți-le pui în valoare ( nici prea mult, ce este prea mult își pierde farmecul și dă în penibilitate) atunci cei din jurul tău îți vor vedea calitățile, uneori, chiar și defectele pot deveni calități.

– În Occident, aveți obiceiul să separați trupul și sufletul. Aici, credem că amândouă sunt profund legate și formează un tot coerent. Poate că vom avea ocazia să mai vorbim despre asta.

Autorul descrie Bali într-un mod captivant, te atrage cu contrastul dintre locul exotic și sărăcie, armonia locatarilor cu mediul în care trăiesc, acceptarea sorții, pliindu-se după natură, respectând-o, punând în evidență religia și credințele lor, asupra morții. Aceștia fiind convinși că după moarte există renaștere, fiecare locuință, hostel, fiind respectată în liniște, toată munca zilnică nefiind tulburată de aparate și ustensile ce provoacă zgomot. Aveau obiceiul ca în fiecare zi să lase mâncare pe o frunză de bananier, lângă locuință, schimbând mâncarea de mai multe ori pe zi.

,, Suntem ceea ce gândim. Cu gândurile noastre, ne făurim lumea.” Buddha

Experiența lui Julien scrisă de Laurent, m-a bucurat și mi-a adus o liniște aparte, devii acaparat iar starea ta este calmă, dar și prodigioasă.

Cartea o puteți achiziționa de aici

2 gânduri despre „Omul care voia să fie fericit – Laurent Gounelle / Editura Philobia

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

Cititor necunoscut

citește ce vrei, când vrei, cum vrei

Stări (in)depedente de alți oameni.

Nu ești niciodată singur, ci ai ocazia să fi tu însuți.

Zâmbetul Soarelui

Un blog de Sorina Chirilă

vipera de biblioteca

Nu fac recenzii, nu povestesc carti, doar imi spun impresia lasata de o carte .

Un inger visator

despre mine si ceea ce ne înconjoară

Andreea Mătea

OPEN HAPPINESS

TEEN THOUGHTS

"writing is a way of talking without being interrupted" — Jules Renard

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

Dana-Georgiana Mortan

~ Nihil sine Deo ~

Read it out

”I`ve lived a thousand lives.”

Jocul de-a v-ați ascunselea

”Îmi plac domnițele la ananghie. De aceea nu mă grăbesc să le salvez. Îmi lasă mai mult timp să mă bucur de spectacol!”

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

Ela Albu

Fashion blogger

%d blogeri au apreciat asta: