În pădurile Siberiei – Sylvain Tesson / Editura PHILOBIA

Autor: Sylvain Tesson

Titlu: In pădurile Siberiei

Pagini: 248

Editura: Philobia

Anul apariției: 2010 / Editura PHILOBIA 2015

Din categoria, Experimente.

Sylvain Tesson, s-a născut la data de 26 aprilie 1972, Paris – Franța, este geograf. Tesson este un împătimit al aventurilor, explorărilor și descoperirilor, scriitor de ficțiune, bibliografie și memorii jurnal. În 1991 a traversat insula centrală pe motocicletă, a luat parte la explorarea peșterilor Borneo în 1993 și 1994, a făcut turul cu bicicleta prin deşertul Ustiurt, împreună cu Alexandre Poussin, tot împreună cu Poussin în 1997 a traversat Himalaya pe jos. A terminat studiile în geografie, a câștigat premiul Dolman Best Travel Book în 2014, premiul Medicis 2011, lansând filmul ,, Alone, 180 de zile pe lacul Baikal” în 2011. Este președintele ONG ,, La guilde européenne du Raid”, câștigând premiul ,, Prix Goncourt de la Novelle”. Acestea fiind doar o parte din activitățile lui Tesson.

În pădurile Siberiei, este un memorial jurnal, despre solitudinea autorului pe lacul Baikal în Siberia, pe perioada de șase luni. Cartea mi-a adus aminte, ( mi-a adus aminte este mult spus, ci mai mult m-a făcut să mă gândesc la planul făcut cu ceva ani în urmă, la lista dorințelor pe care vreau să le duc până la capăt) de ultima dorință din listă. Aceea ca la 49-50 de ani să-mi iau rucsacul la spate și să încep a străbate fiecare colț al lumii pe care mi-am dorit și îmi doresc să-l vizitez. Cine nu își dorește asta? Cu toții ne dorim să evadăm din când în când.

Nu-ți dori să schimbi lumea, ci pe tine.

În carte nu o să aveți parte de aventuri palpitante, de scenarii ce aduc aventură, nu! Ci veți lua parte la solitudinea unui om împreună cu natura, cu duritatea naturii, cu tăria omului de a rezista la capriciile naturii, cu farmecul împrejurimilor și coabitarea naturii cu ființa umană. Veți descoperi latura ființei umane, gândurile și trăirile ei. Vă veți bucura de peisajele Siberiei și forma de supraviețuire a naturii cu elementele ei: cu animalele, plantele și capriciile vremii.

20 februarie

Oamenii pleacă, animalele se întorc.

Oare ce mă face mai fericit în dimineața asta? Faptul că maimuțele alea triste au plecat încă de la ora opt sau vizita pe care mi-o face, la fereastră, un pițigoi cu creștetul negru, câteva minute mai târziu?

Cum este să supraviețuiești departe de civilizație, de contactul cu oamenii, să faci față singurătății și temperaturilor de -40C°, să ai din când în când câte un vizitator, dar și acesta să-ți fie un factor de nemulțumire în a-ți distruge liniștea. Însă nu toate vizitele sunt neplăcute, altele sunt o încântare și-o desfătare de-a lua parte la discuții parcă și uitate. O să aveți parte de necesitățile autorului de a avea conversații cu o ființă umană sau dialogul cu acel prieten pițigoi iar acest dialog cu pitigoiul din singurătate și desfătare să devină o necesitate, având dorința de a auzi și vocea unei ființe umane. Autorul va afla că fericirea nu depinde de lucruri multe, ai nevoie de doi câini devotați, o mână de vreascuri, un lac și astfel vei descoperi fericirea.

Viața în pădure este o formă de revoltă. Cine stă într-o cabană dispare de pe monitoarele de control. Nicio tranzacție bancară, niciun telefon, niciun mesaj, nimic. Nu-l mai găsești în evidența populației.

Cum este să te limitezi doar la câteva lucruri din civilizație, restul lucrurilor necesare supraviețuirii să depindă de tine și natură. Ceea ce autorul nu a uitat și n-a trecut cu vederea de a lua cu el sunt cărțile, vodka, țigările și câteva alimente necesare. Uneori gândurile îl duceau la spaima că dacă se întâmplă ceva cu el și se rătăcește, nimeni nu va putea să-l mai găsească. Natura se dezlănțuia cu o așa intensitate încât vizibilitatea chiar și la distanța de 10 metri de cabană era un real pericol, la întoarcere puteai să o iei în direcția greșită astfel ajungând să mergi în necunoscut. Descrierea naturii, a peisajului în fiecare frază devine forma ta de a descoperi Siberia.

Autorul și-a așternut în fiecare zi pe foaie fiecare gând, activitate, bucurii, frici și necesități. Toate descrierile sunt făcute la forma comparativă, totul capătă aluzii, metafore, chiar și satiră. La fiecare câteva pagini aveți liste conținând ce ai nevoie pentru a petrece o perioadă mai mare în singurătate.

Citind jurnalul autorului afli cum poți găsi fericirea sau cum a reușit autorul să descopere fericirea. Personal am avut din cele mai diferite păreri despre el, o combinație atât de variată încât am realizat că în asta stă farmecul cărții și aventura lui. O carte ce combină psihologia umană cu natura, cu dorința de a fi tu însuți, cu aventura și evoluția civilizației.

Cartea o puteți achiziționa de aici

3 gânduri despre „În pădurile Siberiei – Sylvain Tesson / Editura PHILOBIA

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

Cititor necunoscut

citește ce vrei, când vrei, cum vrei

Stări (in)depedente de alți oameni.

Nu ești niciodată singur, ci ai ocazia să fi tu însuți.

Zâmbetul Soarelui

Un blog de Sorina Chirilă

vipera de biblioteca

Nu fac recenzii, nu povestesc carti, doar imi spun impresia lasata de o carte .

Un inger visator

despre mine si ceea ce ne înconjoară

Andreea Mătea

OPEN HAPPINESS

TEEN THOUGHTS

"writing is a way of talking without being interrupted" — Jules Renard

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

Dana-Georgiana Mortan

~ Nihil sine Deo ~

Read it out

”I`ve lived a thousand lives.”

Jocul de-a v-ați ascunselea

”Îmi plac domnițele la ananghie. De aceea nu mă grăbesc să le salvez. Îmi lasă mai mult timp să mă bucur de spectacol!”

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

Ela Albu

Fashion blogger

%d blogeri au apreciat asta: