Certificate energetice – iarna car şi vara sanie.

Ştiţi proverbul românesc – Iarna car şi vara sanie! sau Iarna nu-i ca vara.

Iarna nu-i ca vara

Iarna schi şi vara cros,

Amândouă-s de folos.

Iarna-i mai costisitoare:

Crosul cere doar… picioare, (Gheorghe Culicovschi)

Esenţa proverbului stă la baza experienţei acumulate de-a lungul timpului, dar ceea ce este cert este că nu prea ne aducem aminte de el, asta până nu suntem în faţa faptului împlinit. Dacă am fi mai prevăzători să anticipăm din timp nevoile pentru a găsi soluţiile salvatoare şi optime de a scăpa de cheltuieli nenecesare şi pentru o mai mare siguranţă a casei, ne-am putea considera oameni înţelepţi. Cum bine zice proverbul – Dacă aş fi deştept, mi s-ar face frică – . Ei bine, nimic nu-i mai uşor atunci când ai ajutorul unor oameni ce pot face ca iarna ta să fie mai călduroasă şi lipsită de griji. De câte ori vi s-a întâmplat să ziceţi – dacă aş fi ştiut, m-aş fi pregătit- cum nu întotdeauna suntem pregătiţi, ce ar fi dacă de acum încolo am avea posibilitetea să prevenim necesităţile vieţii, ca proverbul – prevederea este mama înţelepciunii.

Din greşeliile vieţii am putea învăţa pentru viitor. Certificat energetic, prin 2012 când m-am întâlnit pentru prima dată cu aceasta noţiune nu aveam nicio idee despre ce semnifică, doar ceea ce puteam deduce, însă noţiunea de bază, nu!

Reabilitare imobile colective realizare după auditarea energetică

Certificarea şi auditarea energetică a clădirilor este un proiect de ordinanţă a Guvernului, fiind implementat din anul 2011, aceasta este obligatorie, atât la renovarea locuinţelor cât şi la anunţul de vânzare, atestând dacă locuinţa face parte din catergoria A,B sau C. Fiind realizate de auditori pe grad de profesionalism de către Ministerul Dezvoltării Regionale, aceasta cuprinde valoarea consumurilor energetice şi emisii CO2, dar şi consumul energiei, cuprinzând: emisiile de carbon, inspecţii ale sistemelor de încălzire, fie că sunt echipate cu cazane care utilizează combustibil lichid sau solid neregenerabil, cu puterea nominală de 20-100kw, izolaţia tremică a pereţilor, orientarea cardinală a locuinţei, performanţa tremică a tâmplăriei exterioare, existenţa surselor regenerabile, tipul instalaţiei de ventilare şi climatizare, etc. Aceste certificate atestă inspecţia instalaţiilor, atestând un raport prin care recomandă utilizatoriilor înlocuirea, repararea sau modificare sistemului de încălzire. Pentru eliberarea unui certificat energetic este nevoie de minim 130 de lei, preţul final constând în suprafaţa pe care o deţii, durabilitaea lui fiind de 10 ani, acest preţ neincluzând şi preţul auditului energetic. Preţul auditului energetic este evaluat în funcţie de modificăriile ce vor surveni în reabilitarea surselor de căldură, adăugarea sau înlocuirea cât şi reabilitarea pereţiilor clădirii. Pentru mai multe informaţii căutaţi, certificat energetic şi audit energetic. Aici veţi afla în ce constă preţul final şi ce măsuri se iau pentru a avea o locuinţă mai funcţională şi economică. Dacă sunteţi interesaţi de auditori, lista completă o găsiţi pe site-ul MDRAP.

Imagini de termoviziune pentru reabilitare și nereabilitare, birouri și ale unui bec cu led, casa poporului și clădirea de birouri din București.

Pentru a fi în normele standard europene şi exigenţele energetice actuale ale auditului, este nevoie de certificate energetice şi audit energetic. Ceea ce am pus în valoare mai sus cuprinde întrebuințarea ambelor, însă există o diferență între ele. Cu certificatul energetic se atestă consumul energetic al clădirii/unitaţii de clădire în stadiul în care se află la momentul evaluării. Pe când auditul energetic presupune găsirea de soluţii pentru a îmbunătaţi performanţa energiei şi o izolarea mai bună a cladirii, acesta incluzând; panouri fotovoltaice, panouri termice solare, pompă de căldură, centrale cu biomasă, sisteme funcţionele congenerare. Procesul de certificare a locuinţei conține, termografiere, termografierea clădirii, termoviziunea, termoviziunea clădirii, calculul G, etc.

Certificatul energetic şi auditoriu este soluţia salvatoare a locuinţei tale. Un proverb ce defineşte foarte bine omul înţelept:

  • Nimeni în sat nu întreabă de casa frumosului, doar de casa harnicului şi înţeleptului.*

Foto- Certificate energetice

Articol pentru SuperBlog 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

Cititor necunoscut

citește ce vrei, când vrei, cum vrei

Stări (in)depedente de alți oameni.

Nu ești niciodată singur, ci ai ocazia să fi tu însuți.

Zâmbetul Soarelui

Un blog de Sorina Chirilă

vipera de biblioteca

Nu fac recenzii, nu povestesc carti, doar imi spun impresia lasata de o carte .

Un inger visator

despre mine si ceea ce ne înconjoară

Andreea Mătea

OPEN HAPPINESS

TEEN THOUGHTS

"writing is a way of talking without being interrupted" — Jules Renard

Blogul Giuliei

modă-gânduri-idei -cărți

Dana-Georgiana Mortan

~ Nihil sine Deo ~

Read it out

”I`ve lived a thousand lives.”

Jocul de-a v-ați ascunselea

”Îmi plac domnițele la ananghie. De aceea nu mă grăbesc să le salvez. Îmi lasă mai mult timp să mă bucur de spectacol!”

Poeme nemuritoare

„Poezia este o artă care doare. Doare atât cât doare arta. Toată arta la un loc nu ustură însă aşa de tare ca poezia.”

Ela Albu

Fashion blogger

%d blogeri au apreciat asta: