Elizabeth Haynes – În cel mai întunecat colț / Editura Herg Benet

Autor – Elizabeth Haynes
Titlu – În cel mai întunecat colț
Colecția – Passport
Pagini – 443
Editura – Herg Benet
Roman Psihologic, Thriller

,,Verifică-ți încuietorile ușilor și geamurilor casei și lasă-te pe mâna acestui thriller obsedant”

„ În cel mai întunecat colț” o carte despre care îmi este greu să-mi găsesc cuvintele. Chiar din momentul în care am început prima pagină am fost ferm convinsă că nu îmi va da voie să o mai las din mână. Am devenit atât de obsedată de ea încât la finalul ultimei pagini îmi venea să o recitesc – cu greu m-am înfrânt – despre faptul că o zi întreagă nu am lăsat-o deloc din mână, nici nu se mai pune problema să spun altceva. La început nici nu-mi trecea prin minte că mă va acapara atât de mult, că o voi citi cu atât plăcere și entuziasm.
O carte unde întâlnești drama, cruzimea, iubirea obsesivă și obsedantă, durerea, trauma, abuzul fizic și verbal, psihoza, psihopatul și victima. O carte tulburătoare, ce reușește să-ți fiarbă sângele în vene, să simți pulsațiile inimii până în țiuitul urechilor, respirația îți devine inegală, simți bubuitul inimii și al sângelui prin vene. Iubesc genul acesta de cărți, cu toate că am o perioadă destul de mare, cam de un an și ceva, de când evit să mai citesc des așa ceva, mă rezum la maxim 2 cărți pe o perioadă de 2, 3 luni. După citirea unei astfel de cărți am vise stranii și înspăimântătoare, mă trezesc cu o stare de furie excesivă. Dar este ca un drog de care nu te poți lăsa. În privința autoarei am ajuns la concluzia că îmi doresc la nebunie să-i citesc toate cărțile. O autoare cu un stil tematic, cu un cadru și un caracter psihologic desăvârșit, detaliile, acuratețea scrierii și a personajelor sunt undeva la conte mari. Pe parcursul lecturii mă întrebam ce meserie are autoarea de a scris așa de bine. Din curiozitate, dar mai ales că a devenit una dintre favoritele mele, am căutat informații despre ea. Ceea ce am găsit explică foarte bine de ce a scris atât de bine.
În scrierea acestui gen de carte trebuie să păstrezi realitatea psihologică a personajului, fără îndulciri, să menții acel echilibru psihic al personajelor cu acțiunea și detaliile, cele din urmă sunt cele care fac diferența, iar la ea a fost un consens psihologic aproape perfect.

„ Elizabeth Haynes este analist al serviciilor de poliție. Locuiește în Kent cu soțul și fiul lor. „ În cel mai întunecat colț” fiind prima sa carte. A fost Amazons Best Books for 2011, a câștigat Rising Stars 2011. Elizabeth s-a născut la data de 25 iulie 1971, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord, a studiat la Universitatea din Leicester.”

Cartea este împărțită în două cadre concomitente. Primul cadru: evenimentele și cursul relației celor două personaje principale, anii 2003, 2004 și 2005. Al doilea cadru: evenimentele după primul proces din 2005, rezultatul relației, consecințele psihologice, evoluția personajelor după terminarea relației și continuarea acțiunii, anii 2007, 2008 și 2010.
La începutul cărții avem un dialog de la Curtea Regală de Justiție din Lancaster din anul 2005, prezidat de Onorabilul Judecător Nolan și declarațiile lui Lee Brightman, în acuzația de abuz fizic, lipsire de libertate, tentativă de omor calificat și răpire, apoi o relatare a uciderii unei femei în anul 2001.

„ – Catherine.
I-am auzit vocea și am zâmbit. Suna amuzant, de parcă era sub apă.
– Catherine. Trezește-te. Deschide ochii.
Stătea pe podea lângă mine și, deodată, prin ce-mi mai rămăsese din nas am simțit – mirosul de alcool. Sau poate că-l gustam în timp ce-l respira, în apropierea feței mele.
– Catherine, curvo . Trezește-te.
Oh. Doamne ajută -mă. Am râs atunci. Râsul meu s-a transformat într-o tuse care durea.
– Deschide ochii.
Doar unul s-a deschis și era o crăpătură. Și apoi tot ce am văzut era ceva argintiu și negru, care înota prin fața mea gradual și devenise ceva lung , ceva care lucea. Ceva frumos, aproape. La final, mi-am dat seama că este un cuțit, atunci când m-a tăiat prima dată. Nu s-a auzit nimic. El voia ca eu să țip, dar eu nu mai puteam.
A doua tăietură, în partea de sus a brațului stâng, a durut un pic, dar ce am simțit mai mult a fost căldura pe pielea mea rece, rece de tot.
Când m-a tăiat încă o dată și încă o dată și încă o dată l-am auzit fârnâind, plângând poate și m-am forțat să-mi deschid ochiul, încercând să mă concentrez pe imaginea lui. Avea să mă omoare așa. De ce nu-mi tăia gâtul? Venele? Ceva mai rapid. Nu așa.
Nu m-am împotrivit. A data la o parte pătura de pe mine când a început să mă taie pe picioare…”

Anii 2003- 2005.

Catherine Bailey se îndrăgostește de polițistul Lee Brightman, acesta lucrând de patru ani sub acoperire, având de-a lungul timpului funcții importante în cadrul departamentului de informații și a altor departamente din poliție. Un expert în deghizare, fabricare a dovezilor și strategii de prindere a infractorilor. Cu timpul Lee dezvoltă o obsesie bolnavă pentru Catherine, în așa măsură încât îi urmărește fiecare mișcare, îi impune propriile reguli, încearcă să o facă să renunțe la serviciu pentru a putea să o controleze mai bine. Pe parcurs devine violent fizic și verbal, activitatea sexuală devine agresivă iar locuință ei devine propria închisoare.
Încercările ei de a se despărți de el sunt soldate cu eşec, Lee reușește să-i întoarcă chiar și pe prietenii lui Catherine împotriva ei, convingându-i pe aceștia că ea suferă de depresie și accese de furie. În ultima încercare a lui Catherine de a fugi de el aceasta nu este atentă la manevrele lui și pică în capcana întinsă de acesta. În planul pus la cale de el, Lee nu prevede o mică problemă, că aceasta decide de a lua trenul și nu mașina până la aeroport, însă Lee o prinde chiar la terminalul de îmbarcare al aeroportului, folosindu-se de insigna de polițist pentru a masca răpirea, publicul și polițiștii aeroportului crezând că aceasta este o infractoare și strigătele ei de ajutor sunt nefolositoare.
În cele patru zile de captivitate este supusă unor torturi înfiorătoare și groaznice. Crestată pe tot corpul, violată, bătută, dezbrăcată, lăsată fără apă și mâncare, chiar la ea acasă, în una dintre camerele ei. Această cameră a fost pregătită cu ceva timp în urmă, încă de când îi întinsese capcana. Dintr-o cameră perfect funcțională devine o încăpere goală, fără niciun corp de mobilă, doar draperiile și covorul. În urma acestor torturi Catherine pierde copilul. Lee o vizitează în ultima seară, băut, în repetarea torturii, însă în momentul în care observă că ea nu reacționează la nicio crestare a pielii, în nebunia lui înaintează cu tăieturile până ajunge să dea pătura de pe ea, ea fiind într-o baltă de sânge, Lee se sperie și fuge. Această acțiune a lui aduce și salvarea lui Catherine. În drumul lui spre mașină îl vede vecina lui Catherine plin de sânge și fuge în apartamentul acesteia, unde o găsește desfigură, inconștientă și cu plăgi deschise pe tot trupul.
Lee este un psihopat cu precizie, un torționar ce acționează cu sânge rece cu exactitate și măiestrie în manipularea victimei, un chinuitor al sufletelor, dar și un bun manipulator al sentimentelor, carismatic, grijuliu, atent și seducător, toate astea până își prinde victima în plasa lui.

Obsesii:
Verificarea ușii de la intrare
Verificarea ferestrelor și draperiilor
Verificarea ușii de la apartament
Verificarea sertarelor din bucătărie
Ezitări:
Îmbrăcămintea roșie
Poliția
Locuri aglomerate
Dispuneri:
Orele de ceai
Cumpărăturile în zile pare
Număratul pașilor

Anii 2007 – 2010
După procesul din 2005 Lee primește doar 3 ani de detenție, reușind să păcălească autoritățile, motivând depresia lui Catherine, dar mai ales datorându-se faptului că acesta este polițist, iar abuzul a fost făcut în așa fel încât să indice că Catherine și-a provocat singură rănile. În toți acești trei ani Catherine trece printr-un calvar, clinici psihiatrice, spitale, psihoterapie, fuga dintr-o locație în alta pentru a-și pierde urma, luându-și o nouă identitate, de Caty Bailey, locuind în Londra. Caty dezvoltă SSPT, TOC, depresie, atacuri de panică, anxietate, devine obsedată de a controla fiecare încuietoare, fereastră, ușă, făcându-și un tipar fix de a aranja fiecare obiect din casă, cu o precizie perfectă, pentru a vedea dacă cineva a intrat în locuință. Aceasta știind foarte bine că Lee avea obiceiul de a modifica locația fiecărui obiect din locuință pentru a testa atenția ei la schimbări.
În 2007 îl întâlnește pe Stuart Richardson, vecinul de deasupra apartamentului ei, un veritabil psiholog și psihoterapeut. La data de 28 decembrie 2007 Lee este eliberat.
Dacă până aici cartea este profund tulburătoare, de aici încolo vom lua parte la schimbările și decizia lui Caty de a îl înfrunta pe Lee, dar să nu credeți că obsesia lui Lee pentru Caty s-a calmat, din contră, și-o dorește și mai mult, mai ales acum când își aduce aminte de sarcina pierdută de Caty, determinarea lui de a întemeia o familie îl face să fie și mai înverșunat în scopul lui de a dețin-o. În această etapă veți avea parte de noi dezvăluiri, trădări, noi încercări ale lui Lee de a ajunge la Caty. Finalul este unul răvășitor. Ceea ce mi-a plăcut la autor este că a păstrat autenticitatea realității, abuzul în toate formele lui, fără a face concesii și a duce cartea într-o zonă mai mare de ficțiune. Trebuie să o citiți, eu m-am îndrăgostit de modul în care scrie autoarea Elizabeth Haynes.

Cartea o găsiți la Editura Herg Benet sau librăriile online.

Reclame

3 gânduri despre „Elizabeth Haynes – În cel mai întunecat colț / Editura Herg Benet

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Magic and Books

Cu cărți și diverse

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

CeMaiFaci

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

%d blogeri au apreciat asta: