Cerere în călătorie – Edouard și Mathilde Cortès / Editura Philobia

Autor: Edouard și Mathilde Cortès
Titlu: Cerere în călătorie
Pagini: 335
Editura Philobia
Traducere din limba franceză : Cristina Livia Vasilescu
Colecția Experiment

„Punctul de pornire al acestei aventuri este iubirea noastră. Ne-am spus „da” la bine și la rău și mai ales pentru această călătorie de nuntă neobișnuită: vom merge de la Paris la Ierusalim pe jos și fără un ban în buzunar. Șase luni, opt luni, un an, nu contează cât. Pentru că am hotărât, cu o săptămână în urmă, să mergem împreună toată viața”

Pentru început vreau să vă zic că această carte este o istorisire, un jurnal al cuplului, poveste, scrierea este reală. Și nimic nu te mai poate surprinde când vine vorba de francezi, au acel microb al aventurilor în combinație cu romantismul sau așa cum îmi place mie să zic – acea nebunie ereditară.
În ultima perioadă am avut ceva ce nu îmi pot explica. De obicei nu sunt reticentă în privința cărților, însă în ultimul timp m-am confruntat cu această reținere. Frustrant este că acolo unde a fost această reținere la final am avut o lectură incitantă și superbă. Asta mi s-a întâmplat cu această carte. Dar, odată ce am început să o citesc nu mă mai puteam opri. Aventura celor doi a fost plină de suspans și pericole, au reușit să mă facă să fac parte din călătoria lor.
Înainte să o citiți pregătiți-vă cu o sticlă cu apă, un baton de cereale și multă stăpânire de sine. De ce? Păi, nu-i ușor să parcurgi 6.000 de km pe jos, de la Paris la Ierusalim. Faceți un exercițiu de imaginație.

„21 iunie. Ziua 5 – 150 de km
E ora 5 dimineața. Mă trezește ploaia. Izbește puternic în acoperișul hambarului în care ne-am adăpostit. Câteva căpițe de fân ne servesc drept așternut. Un păianjen își țese pânza ca o cuvertură. Se face șase și jumătate. Mathilde deschide ochii.
– Stăm pe paie, dar măcar avem un acoperiș, exclamă ea, cu spirit practic. Luăm micul dejun la pat?
– Păi, avem în meniu jeleuri de fructe.
– Detest jeleurile de fructe, îmi zice Mathilde.”

Imaginați-vă că tu și partenerul tău iubiți aventura, natura, provocările și ineditul. El vă cere în călătoria vieții voastre, aceasta fiind echivalentul a unei căsătorii îndelungate, într-un mediu care vă oferă o mai mare siguranță, aveți acces la tehnologie și toate avantajele unei vieți bune. Ei bine, să știți că nu este așa. Această călătorie este mult mai mult decât un test al iubirii, este un test al credinței, încrederii și legăturii dintre o femeie și un bărbat. Este puntea care face diferența dintre iubirea cu avantaje și cea fără. Ce credeți, ați fi dispuși să renunțați la tot ce dețineți? Să vindeți toate bunurile, apartamentul, mașina și să renunțați la serviciu, să vă îndepărtați de familie și prieteni – pentru cât timp nu se știe, poate nu vă mai întoarceți. Apoi, ca testul să fie și mai provocator decideți că pentru acest voiaj să aveți și câteva reguli care vor face diferența ce mai mare din toată această nebunie. Tot parcursul vostru de la Paris la Ierusalim se va face pe jos, cu un singur schimb de haine, două toiege, o sticlă cu apă – doar pentru început – o singură masă înainte de plecare, o hartă, fără bani și un cort. Pentru a supraviețui acestei călătorii sunteți dependenți de bunătatea oamenilor din locul unde ați hotărât să vă odihniți, să vă adăpostiți de ploaie și alte capricii ale naturii, să vă dea un colț de pâine, o sticlă cu apă, șansa de a dormi într-un pat moale și uscat, să vă spălați cu apă caldă și să vă curățați hainele, sunteți dependenți în totalitate de ajutorul lor și al naturii. Și ca întotdeauna inevitabilul vine, veți avea parte de oameni care sunt reticenți în privința voastră și ajutorul pe care îl cereți, dacă le mai și povestiți că ați decis să faceți această călătorie nebună, cu siguranță vor fi sceptici la intențiile voastre, iar ajutorul va fi primit doar la cât sunt de dispuși de a vă da credit că sunteți oameni de încredere. Iar aici este doar începutul, pentru că pe parcurs vă veți întâlni cu pericole la tot pasul, unele dintre ele chiar îți pun viața în pericol, tot felul de bande și cluburi de oameni periculoși, traficanți de droguri și multe altele. Ce credeți, ați rezista? De o astfel de aventură veți avea parte în această carte, împreună cu Edouard și Mathilde.

Cartea este însoțită de harta drumului parcurs de cuplu și fotografii din opririle lor. Fiecare dintre ei la finalul zilei au așternut pe o foaie gândurile și provocările din acea zi. Și dacă tot nu v-am convins să o citiți, o să vă zic că această călătorie (căsătorie) a lor este o mare provocare pentru ei, vor trebui să fie răbdători unul cu celălalt, să se încreadă în instincte, să se armonizeze, să împartă și ultimul ml de apă și gram de mâncare, să-și stăpânească furia și pornirile de moment, să se sprijine moral și fizic unul pe celălalt, iar la final vor constata că iubirea adevărată este descoperită în sălbăticia existenței fizice și materiale a celor doi. Ce credeți despre o așa provocare, acest cuplu va fi unul bine sudat sau vor renunța pe parcurs? Sau de ce nu la final?

„ITALIA – SLOVENIA -CROAȚIA
6 august. Ziua 51 – 1.412 kilometri
Un ochi sticlos ne urmărește toate mișcările. Edouard nu l-a observat. Scormoneşte prin hățișuri în căutarea unui culcuș la adăpost de priviri, în această grădină publică de la periferia Padovei. O cameră de supraveghere ne observă. De câteva săptămâni, mi se pare tot mai greu. Lipsa hranei roade stomacul. Refuzurile strâng inima. De câte ori am fost respinși de la sosirea în Italia industrială? Prefer să nu socotesc. Îi fac semn lui Edouard, arătându-i cu discreție camera. Ne retragem într-un unghi mort. Ochiul se rotește pe pivot în căutarea noastră. N-avem chef să ajungem la postul de poliție.”

Pe tot parcursul lecturii zăpăceala lor a reușit să îmi oprească respirația, să mă facă să mă rog ca cineva să-i ajute, să aștept imprevizibilul și finalul, dar nu doar atât, veți avea parte de o excursie captivantă.

Cartea o puteți achiziționa de la Editura PHILOBIA – aici

Reclame

2 gânduri despre „Cerere în călătorie – Edouard și Mathilde Cortès / Editura Philobia

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Magic and Books

Cu cărți și diverse

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

CeMaiFaci

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

%d blogeri au apreciat asta: