Cristina Lincu – Amnezia/ Editura Univers

Răscolise camera până dăduse de locul în care le abandonase furioasă Ana. Doamne, Radu al ei, azi și mereu ei îi aparținea din nou, chiar dacă atât de puțin… Le pipăia, le mângâia și le mirosea, inspirând profund. După atâția ani, încă li se simțea parfumul…

Evaluează asta:

Autor: Cristian Lincu
Titlu: Amn3zia
Pagini: 189
Editura: Univers

Cristina Lincu este mamă a trei copii, soție și scriitoare. Până în prezent a publicat două cărți „Mamă de 3, femeie de 10 și Amnezia”
Acum referitor la carte. Amn3zia, este o carte scrisă bine, ceea ce mi-a plăcut cel mai mult este că a îmbinat frumos trecutul cu prezentul. A reușit să le combine într-atât de bine încât te lasă în suspans. Îți dă puțin de aici, puțin de acolo, lăsând ca adevărata cronologie a evenimentelor să nu fie într-o ordine clasică (normală).
Cartea are la bază mai mult sau mai bine zis, aprofundează mai mult trăirile, sentimentele unei femei îndrăgostite de un bărbat căsătorit, abandonată cu doi copii gemeni, și cu amnezie. Pentru ea timpul devine relativ. Din primele pagini ai impresia că iei parte la povestea unui triunghi amoros (soț – soție – amantă) nu-i departe de realitate. Mă gândeam că dacă o s-o țină tot așa nu o să ne înțelegem foarte bine ( eu și cartea). Pe parcurs apar elemente noi ce dau un farmec aparte poveștii. Mă bucur că a schimbat cursul personajelor. Acțiunea începe să ia o altă turnură, mult mai intensă, mai emoționantă – în special dacă ești mamă, vei percepe și simți cartea diferit.
În ultimul timp am avut cărți care au ca subiect „amanții” o premieră în a citi atât de multe. Nu sunt din categoria celor preferate. Uneori le-am luat din curiozitate, alteori din alte motive, ca alte elemente ale cărții, dar nu plăcere. Este un subiect care mă lasă total rece. Indiferent de modul de abordare a subiectului „Amanți” acest element îmi strică cheful de lectură. Din punct de vedere personal cartea este foarte sensibilă, mai ales dacă deții rolul de mamă, atinge acel punct sensibil. Și la mine la atins.
Avem parte de toate încercările și obstacolele prin care trebuie să treacă personajul feminin, decizii luate pe moment pe care le regretă mai târziu și amnezia, care o face să fie la granița dintre realitate și ireal, o luptă constantă cu ea însăși și cu trecutul. O femeie ce se luptă cu plastografia imaginilor din mintea ei și a realității. Umbrită de propria psihoză.
În Amnezia avem povestea tinerei Ana, care se confruntă cu repercusiunile unor decizii nu tocmai bune. Evenimentele sunt plasate în Orașul Constanța, la malul mării. O iubire imposibilă dintre Ana și Radu, iubirea obsesivă a lui Adrian pentru Ana, conflicte cu ce a mai bună prietenă, Ioana, amintiri dureroase și nașterea celor doi copii gemeni.
Ana începe să devină obsedată de gemenii lui Radu și de relația acestuia cu soția lui. Pentru ea cei doi copii sunt ai ei, are falsa impresie că cei doi i-au furat copiii. O relație de scurtă durată cu Radu din care a rezultat gemenii începe să-i schimbe viața. După naștere, Ana începe să aibă dureri și mai puternice de cap, iar la final se instalează amnezia, însă cum sau de ce, nici ea nu-și amintește. Mintea ei încearcă să respingă durerea și amintirile, refuzând realitatea și construind o nouă imagine, o nouă Ana.
Uitând cu desăvârșire că la un moment dat a acceptat rolul de mamă surogat. În încercările ei de a îi recupera pe gemeni și să-l readucă pe Radu înapoi în viața ei uită de deciziile din trecut. Cu toate că Radu îi explică și încearcă să o facă să înțeleagă că ea este cea care a hotărât așa, Ana refuză să accepte înțelegerea lor. În momentul în care Ana decide să ceară ajutor profesional și să urmeze un tratament, realizează că are o sumă de bani pe care ei iar fi fost imposibil să o dețină, decât dacă tot ceea ce Radu i-a spus este adevărat și Ana a acceptat să fie mamă surogat, contra cost.
Evenimentele și finalul cărții sunt tulburătoare.

” Răscolise camera până dăduse de locul în care le abandonase furioasă Ana. Doamne, Radu al ei, azi și mereu ei îi aparținea din nou, chiar dacă atât de puțin… Le pipăia, le mângâia și le mirosea, inspirând profund. După atâția ani, încă li se simțea parfumul…

” Dragul meu Radu,

Aș vrea să existe o dimensiune în care să putem intra doar cu inima. Să lăsăm în urmă convențiile sociale și morale, complicații și responsabilități, decizii asumate și toate compromisurile și să putem astfel liberi să lămurim ce a fost, ce este, ce va fi. Cu noi….”

Cartea o puteți achiziționa de la Editura Univers – aici.

6 gânduri despre „Cristina Lincu – Amnezia/ Editura Univers

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.