Pescuirea Minunată – Guy De Pourtalès / Editura Univers

Titlu: Pescuirea Minunată
Autor: Guy De Pourtalès/ Romanul secolului XX
Pagini: 494
Editura: Univers
Traducere: Irinel Antoniu

Guy a fost fiul lui Herman Alexander de Pourtalès (1847-1904) și prima lui soție, Marguerite „Daisy” Marcet (1857-1888). Guy s-a născut la Berlin, tatăl său fiind ofițer în serviciul prusac,  regelui Wilhelm I . La vârsta de șase ani, familia s-a întors în Elveția, unde au locuit în Malagny lângă Versoix, în Cantonul de la Geneva și apoi după a doua căsătorie (cu Hélène Barbey ) în 1891 la Mies din Canton de Vaud . Guy de Pourtalès a mers la școlile din Geneva și în Vevey și apoi gimnaziul din Neuchâtel . După matura în 1899, a studiat în Germania. În Karlsruhe , el a început să studieze chimia , pe care a abandonat-o în favoarea studiilor muzicale, pe care le-a continuat în perioada 1902-1905 la Universitatea din Bonn . În 1905, s-a mutat la Paris , unde a studiat literatura la Sorbona.

„Fuseseră căsătoriți zece ani. Li se născuseră doi fii; o febră puerperală îi răpise, în trei zile, pe mamă şi pe ultimul ei prunc. În trei zile ale acestei veri minunate, fericirea lui se năruia. Florence fusese transportată la clinică îndată ce nașterea se dovedise dificilă, iar mâinile lor nu se desprinseră în orele acelea cumplite. Revedea capul chel al medicului, halatul lui alb cu buzunarul rupt, forcepsul scânteietor. Nările lui încă respirau mirosul de cloroform. Copilul nu supraviețuise. Florence Somnola, inconștientă fără îndoială, cu chipul roșu şi ud, iar el îşi amintea că undeva o flașnetă cânta Dunărea Albastră. Deodată fusese smuls de lângă soţia lui. Se sfârșise. Ea nu mai deschisese ochii, nici nu mai rostise un cuvânt. Viaţa îi părăsea trupul viguros fără ca ea să facă nimic pentru a o reține. Două zile şi două nopți îi despărțea deja de acel abis.” 

După moartea mamei sale, Paul de Villars, fiind unul dintre cei doi băieţi ai familiei Villares,  care aparțin unei vechi familii din Geneva, își începe ucenicia în viață. Moartea mamei sale aduce o mare durere în sânul familiei, tatăl lui Paul este distrus de moartea soției, el denumind căsătoria lor( o lună de miere fără sfârşit). Cei doi băieţi încep să resimtă  lipsa mamei, doica lor este şi ea scoasă la pensie, viaţa celor doi băieți începe să devină singuratică, lipsită de iubire şi protecție, rămânând sub îndrumarea mătușii lor, aceştia având doar ceea ce le poate oferi tatăl, în limita în care suferinţa după soţia lui îi limitează implicarea în viaţa băieților. Viaţa lui Paul prin școlile pentru băieţi este una tumultuoasă, făcându-şi noi prieteni, dar fiind nevoit să se adapteze grupurilor din instituția şcolară, cu reguli foarte stricte.

Paul își continuă studiile la Neuchâtel. Se îndrăgostește de nepoata secretarului familiei sale, Louise Landrizon, dar  aceasta se căsătorește cu un alt bărbat, Perrin. Paul merge în Germania pentru a studia muzica. După moartea tatăl său, situația sa financiară, condusă de Landrizon, se dovedește a fi dezastruoasă. La Geneva, Paul experimentează un disconfort tot mai mare. El o găsește pe Louise, dar pleacă la Paris după lupta cu Thélusson, un iubit al verișoarei sale Antoinette. Louise, însărcinată, divorțează de soțul ei. În 1914, Paul se alătură armatei franceze. El este rănit în timpul unei ofensive germane. La Geneva, Perrin, Thélusson și Landrizon fac o avere din comeţul ilegal cu arme. Eliminat din armată datorită rănilor sale, Paul se apropie de vărul lui. La armistițiu, tatăl lui Antoinette, care pariază pe victoria Germaniei, este ruinat. Palatul SDN este construit de Perrin și Thélusson. Geneva devine un oraș cosmopolit. Louise este internată pentru schizofrenie şi se sinucide, aruncându-se în lac, iar Antoinette și Paul se căsătoresc, după este rănit în timpul unei ofensive germane.

Dacă vrei să te întorci în trecut, în acele vremuri în care societatea, politica, comunitatea și categoriile sociale aveau propriile reguli, propriile definiții, unde iubirea era mărginită de statutul social și echilibrul politic și nu doar, iminenta apropiere a primului război mondial fiind de asemenea un punct critic care va afecta viața oamenilor, îndeosebi al acestor cupluri de îndrăgostiți, atunci ați găsit cartea potrivită. O carte în care o să găsiți informații culturale, indiferent că vorbim de muzică, artă, dacă vreți să citiți o carte autobiografică, un jurnal al unei familii unde iubirea, cultura și încercările grele ale vieții te duc în lumea reală a secolelor XIX şi XX, aceasta este cartea care reuşeşte să cuprindă emoția şi drama.    O lume în care realitatea este cea care predomină, fără îndulciri, fără ocolișuri, fără ficțiune, cel puțin acolo veți păși. O ficțiune ce ia rol de adevăr și realitate. Povești de iubire imposibile, care au reușit să mă facă să plâng, să simt toate trăirile lor, cea mai emoționantă carte citită în ultima perioadă. Şi cum sunt adepta poveștilor de dragoste de demult, în acele timpuri în care iubirea şi siguranța vieţii erau zdruncinate din temelii, aceasta a reușit să-mi astâmpere dorul şi melancolia poveştilor cutremurătoare.  Povestea de viaţă a lui Paul construiește omul care se luptă cu găsirea adevăratului său ins, al sinelui şi a valorilor comunităţii. Povestea de dragoste dintre el, Louise şi verișoara lui este un punct discutabil al normelor societății.

„Ofensiva din Champagne se anunțe, într-adevăr, o acțiune de mari proporții, armatele I şi a VII-a germane atacaseră în E şi în V, trecuseră Marna şi săpaseră o adâncitură amenințătoare în frontul francez, spre Epernay. Dar, curios lucru, faimoasele armate de șoc ale generalilor von Bulow şi von Hitier, după ce dădură primele lovituri cu o violență nemaivăzută, părură îndată paralizate. Gouraud se ținea bine, iar Mangin chiar trecu în curând la o ripostă fulgerătoare. După un răgaz în care adversarii îşi traseră răsuflarea, Mangin reîncepu bombardamentul şi avansă spre Soissons. Diviziile engleze, americane şi italiene interveniră la rândul lor cu o energie refăcută şi, pentru prima oară de când se agăța de pământul francez,  colosul lui german dădu înapoi.”

Un roman de familie, emoționant, captivant şi imprevizibil, exact ca viaţa. 

Cartea o puteți achiziționa de la Editura Univers, aici 

Reclame

2 gânduri despre „Pescuirea Minunată – Guy De Pourtalès / Editura Univers

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Magic and Books

Cu cărți și diverse

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

CeMaiFaci

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

%d blogeri au apreciat asta: