Ion Andrei Puican – Pifonul Pompiliu Şi Călătoria Dincolo De Curcubeu/ Editura Univers

 „Când ai o meserie atât de subiectivă sau lucruri pe care le faci ce se supun subiectivităţii publicului şi criticii, cred că problematica talentului apare şi te duelezi cu ea zilnic“  

«Pentru că e atâta frumuseţe în lume, vreau să fac parte din ea… Ion Andrei Puican

Autor: Ion Andrei Puican

Titlu: Pifonul Pompiliu Şi Călătoria Dincolo De Curcubeu

Pagini:127

Ilustrații de PADZI/Doina Zavadschi şi Ion Andrei Puican

Editura Univers

Ion Andrei Puican s-a născut la 13 iulie 1979, Bucureşti, este fiul lui Dan Puican. Andrei este regizor de radio şi televiziune, cu o imagianţie debordantă, a absolvit liceul de arte, a câștigat premiul UNITER pentru teatru radiofonic.
Ion Andrei Puican dezvăluie lumii o existenţă pe care nici măcar nu o bănuieşti, populate cu siluete, are la activ multe expoziţii de grafică atât în România, cât şi în străinătate. Ca regizor, a realizat mai multe filme de scurt metraj şi emisiuni TV, unele dintre ele fiind cunoscute în festivaluri internaţionale. Lucrează în Televiziunea Română, prin proiectele artistice realizate în ultimii ani a scos la lumină versatilitatea prin tehnicile de lucru utilizate, cât şi prin sensibilitatea pe care o captează în lucrările sale, el redă momente din viaţă, în care ne putem regăsi fiecare dintre noi. Ieşită din comun a fost expoziţia Coffeentasy, o contopire dintre neprevăzut şi plăsmuire, utilizând petele de cafea ca temă pentru tablourile pe care le-a semnat. (Pata de cafea /un accident cotidian banal) Am tras cu ochiul la unele dintre tablouri şi sunt absolut pline de neobişnuit.

Pifonul, după definiţia autorului acesta este o creatură imaginară născută în vis ce nu are o formă definită, aceasta luând înfăţişarea celei mai ascunse dorinţe a persoanelor sau fiinţelor cu care intră în contact. El sau ea, ia orice formă vrea, picur de ploaie, ceas, pălărie, cornet de îngheţată, geantă… însă ceea ce au în comun este atracţia pentru obiecte, fiecare pifon are un obiect norocos pe care îl poartă cu el, îndiferent de forma luată. Pifonul Pompiliu are ca obiect norocos un monoclu, agățat de un lanţ ce îl poartă continuu cu el. Din spusele povestitorului el a auzit pentru prima dată de pifon de la un Păreragiu şi el la rândul lui de la un Onorabil Contabil Nomad iar contabilul a dat de povestea pifonului din greşeală, fiind la pescuit. Povestea fusese lăsată în acel loc lângă lac de un Cultivator de Idei, el o luase de la un Vrăjitor Porumbel care o scăpase în zbor, porumbelul luase povestea dintr-un ou, din cuibul unei păsări Phoenix care uitase să ardă din propria-i cenuşe, pasărea avusese vise cu pifoni şi pifoniţe ce apar doar în vise. Şi uite aşa ia naştere povestea Pifonului Pompiliu, din visul unei copiliţe.

Blop, blop, blop! Totul e portocaliu, Şi îi spun Oranj, altă culoare nu mai ştiu!Blop, blop, blop! Sticlele sunt ale mele,Le umplu, le golesc, fac ce vreau cu ele!Blop, blip, blop! Suc de portocale,Blop, blip, blop! Ca mine nimeni nu are!

Pompiliu este un pifon pufos, era ca un puf-pufos, cu sclipiri colorate din puf, cu picioruşe, mâini subţiri şi zglobii, cu ochii mari şi curioşi, haios şi curios din fire. Proaspăt născut din visul fetiţei, Pompiliu privi cu interes camera micuţei, apoi se aşează la pervazul ferestrei să privească ploaia scurtă de vară, cu stropi graşi şi zgomotoşi. Picurii făceau un zgomot infernal, cu zumzet de întrecere între ei, cine ajunge primul la sol şi va privi apariția curcubeului. Pompiliu curios din fire, vrea să se împrietenească cu stropii de ploaie şi să afle cum este să fii un picur, să simţi întrecerea şi curcubeul, şi astfel aflăm cum iau formă picurii de ploaie şi curcubeul. Dar, Pompiliu al nostru nu se opreşte aici, se transformă în ceasul Iepurelui Spectru din povestea, Alice în ţara minunilor, că bine știți cum şi-a pierdut iepurele ceasul, acum are altul nou, pe Pompiliu, şi astfel poposim într-o altă aventură împreună cu Iepurele Spectru şi Pompiliu ca să ajungă soarele. După aventura cu iepurele, Pompiliu ia forma pifonului şi începe a urmări covorul de culori al curcubeului, cum curiozitatea lui întrece orice frică, păşeşte pe prima culoare a curcubeului, roşu. În aventura lui pe culoarea roşie a curcubeului pifonul se transformă într-un şoricel, întâlnindu-se cu trei pisici mari şi roşii, una grasă, alta subţire şi alta mică. La cea de-a doua culoare oranj, pifonul noastru ia forma unui dop de plută pentru sticlă, şi aşa gustă el pentru prima dată sucul de portocale, cum sticlarul nostru nu făcuse niciodată un pahar sau vreo sticlă, nici vorbă să sufle vreodată printr-o ţeavă pentru a modela sticla, avea doar foarte mult suc de portocale şi sticle, însă sticlele lui nu aveau dop, singurul dop fiind pifonul Pompiliu. Ce credeţi? Care este morala şi informația valoroasă din această aventură a lui Pompiliu în lumea oranj? Oare care?

Nu scăpăm nici de galben cu a lui cloşcă cu mulţi pui, unde mai pui de un verde ca mazărea, şi frunza ce jucăuşe se lasă purtată de vânt, un vânt colector de obiecte, ba o vacă, ba o umbrelă, vai-vai ce de multe obiecte şi fiinţe, albastru e cerul şi marea, pe valurile mării corabia se leagănă iar pifonul o balenă ce navighează în ape tulburi sau calme, şi păsări exotice cu piraţi bărboşi te înfioară, piratul nostru o comoară are. Indigo cu al lui formular la ghişeu așteaptă aprobare, oare este roşu cu albastru sau albastru cu roşu? Victor spune că, da! Oare cum este corect? Violet se aşează zglobiu pe aripa unui cal în galop, şi fuge şi fuge şi nimeni nu-l ajunge ( Zboară departe căluţul meu! Să mă duci dincolo de curcubeu!). La capătul curcubeului un mare şi falnic castel alb se înalţă printre norii pufoşi, un bătrân fără vârstă îl întâmpină pe pifon, cu multe vise îl încântă, un rege de vise un are vârstă, el poate fi, bebeluş, copil, adult, bătrân sau orice animal. Nici regina visare cu a ei frumuseţe nu dispare, şi uite aşa începe balul mare, unde ajunge orişice visare.

Harr! Yo! Ăsta e chiar ghinion!Eşti prima creatură pe care-o întâlnesc.Pe apele acestea de ani călătoresc!Caut acea balenă, o caut de-o viaţă!Şi sper că o s-o prind! Am şi harpon, şi aţă!

Dacă credeţi că ne oprim aici, vă înşelaţi. Pompiliu al nostru are parte de multe provocări, aventuri şi noi descoperiri ce vor încânta imaginația copilului tău. Povestea este născută din curiozitatea copiilor de a afla tot ce mişcă şi cum se petrec anumite fenomene sau cum funcţionează totul în lume. Aşa cum ne spune autorul prin această poveste, Pompiliu este imaginaţia curiozităţii spusă într-o fascinantă poveste cu şi despre noile aventuri ale pifonului. Ce aş putea să mai spun este că m-au încântat micile poezii, ilustrațiile şi aventura lui Pompiliu pe culorile curcubeului. Totul este atât de drăguţ, inocent, amuzant, cultural, o aventură cu multe peripeţii. Haideţi şi voi în lume viselor! O lume plină de nori albi şi pufoşi, ape, valuri albastre, culori, animăluţe, piraţi, comori nedescoperite, şi mici pifoni cu obrajii rumeni, ochi strălucitori ai curiozităţii de la energia şi fericirea emanată, haideţi în lumea micilor pifoni şi pifoniţe. Ce fel de pifon este micuţul vostru? Poate unul vesel, jucăuş, hazliu sau cercetător, poate o pasăre sau o cupă sau de ce nu, unul şugubeţ. Vino să descoperi lumea lor.

Cartea o puteţi achiziţiona de la Editura Univers

Reclame

6 gânduri despre „Ion Andrei Puican – Pifonul Pompiliu Şi Călătoria Dincolo De Curcubeu/ Editura Univers

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

WordPress.com.

SUS ↑

Magic and Books

Cu cărți și diverse

Doar pentru tine

Shopping-ul şi moda două activități culturale

alex lamba

texte publicate

Story in my live

"Viaţa nu este decât gândire." Sara Teasdale

the world wild

beautiful world

Oglinda sufletului meu

Despre ceea ce sunt, simt și trăiesc...

heart beat

I needed just one thing: for you to stay with me and expose yourself to the lethal stuff radiating from me.

CeMaiFaci

Dacă nu mergeam în ziua aia la pîine, nu te-ntîlneam.

doar, o viaţă

eu trăiesc, când să fiu supărat

Imaginary Coffee

Sometimes we need fantasy!

Crâmpeie de suflet

Citește ceea ce-ți bucură sufletul!

Claudia Adriana

Marcu Claudia Adriana

Pasionați de lectură

"Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunța." - Fernando Savater

%d blogeri au apreciat asta: