Sex la Vatican-Carmelo Abbate/ Editura Philobia

Credința se află în interiorul tău, în respectul cu care pășești în lume, în omenie și onestitate. Isus a spus: Căiți-vă! Nu, Pocăiți-vă!

Evaluează asta:

,, Carmelo Abbate, s-a născut la data de 5 august 1971, în Castelbuono , Italia ) este jurnalist și reporter italian. Lucrează pentru revista săptămânală italiană Panorama , unde a început să lucreze ca colaborator, iar în prezent a ocupat funcția de Editor senior , în trecut a deținut aceeași slujbă pentru secțiunea culturală a revistei. Ca reporter sub acoperire, a efectuat mai multe investigații majore, în special în ceea ce privește subiectele sociale și economice, imigrația ilegală și scandalurile bisericești catolice, cum ar fi homosexualitatea în Biserica Catolică sau preoții catolici implicați în pedofilie. Cartea sa ” Sex și Vatican”: o călătorie secretă în timpul domniei castorului a fost ignorată destul de curios de aproape toată mass-media italiană, devenind, în schimb, bestseller în Franța.”(sursă, Wikipedia)

Publicații:

  • La Trappola , Milano, Piemme, 2008
  • Societate de onoare: caste și baroni dell’Italia che lavora, Milano, Piemme, 2009
  • Babilonia , Milano, Piemme, 2010
  • Sex și Vatican: viaggio segreto nel regno dei casti, Milano, Piemme, 2011
  • Golgota: viaggio segreto tra chiesa e pedofilia, Milano, Piemme, 2012


Autor: Carmelo Abbate

Titlu: Sex la Vatican

Editura Philobia

Pagini: 430

Această recenzie nu este o ofensă la adresa preoţilor, celor care sunt în slujba lui Dumnezeu. Sunt un om credincios, dar întotdeauna, de când este lumea se știe că orice pădure are şi uscăciuni. Nu vreau să vă îndepărtați de religie şi preoţi, pentru că nu este cazul. În definitiv, cu toţii suntem oameni, cu bune şi rele. Nici măcar într-o familie membrii acesteia nu sunt la fel, fiecare are propriile apucături. Aşadar, vreau să fiţi deschişi şi să nu-i judecați prea aspru pe clerici. Pentru că nu este cazul.

Carmelo şi-a început investigaţia într-un club de Homosexuali, în Roma. Luând parte la o petrecere de homosexuali, într-un bar, acolo a aflat că cel care a organizat petrecerea este cleric la Vatican, acesta fiind homosexual. Iniţial a crezut că persoana respectivă are doar porecla de, Preotul, însă, chiar era preot. De aici şi până la demararea unei anchete, iniţiată de Carmelo, a fost doar un pas. Încet, încet ancheta şi informațiile primite au luat proporţii, ieşind la iveală foarte multe secrete şi practici din interiorul Vaticanului. La începutul anchetei nu am avut obiecţii cu privire la sexualitatea clericilor, sunt şi ei tot oameni, şi ar trebui să fim conştienţi de asta, însă când informaţiile au căpătat altă turnură, aici situaţia s-a schimb. Apariţia informaţiilor cu privire la clerici ce sunt violatori, pedofili, criminali etc, și dinamica acestor apucături capătă o altă însemnătate în ceea ce este moral, etic, cu privire la acceptarea lor într-o instituție social religioasă. Dar, trebuie să fim conştienţi că la fel ca în toate instituțiile formate din grupuri mari de oameni, nu poţi controla fiecare persoană în parte. Uneori este imposibil să îţi dai seama de orientarea sexuală a unei persoane, chiar şi psihică, morală etc. Şi ca orişice părinte încerci să-ţi aperi moralitatea familiei acoperind copiii defecți pentru binele celor care nu au nicio treabă cu rușinea provocată de unii dintre fii. Cam aşa s-ar rezuma predilecția membrilor bisericeşti de a acoperi mizeria din propria lor casă. Şi trebuie înțeleasă, este un instinct perfect normal de a-şi apăra membrii onești din instituția lor social religioasă.

Această carte a fost ca o confirmare a părerii mele despre feţele bisericeşti, despre sutana care ascunde un monstru, ascunde fapte şi intenţii rele în straie de slujitor al Domnului. Mi-a plăcut foarte mult cartea, am citit-o pe nerăsuflate. Pentru cei mai naivi sau mai religioşi, cei care cred cu tărie că un preot, o faţă bisericească, reprezintă cuvântul lui Dumnezeu, această carte vă va deschide ochii, vă va lua voalul credibilităţii de pe faţă. Veţi afla cum în mijlocul unor oameni aparent creştini stau ascunşi violatori, criminali, doritori de putere şi avuţie, de a dobândi lucruri materiale, dar şi satisfacţii sexuale ascunse de ochii lumii. Să nu uităm că avem preoţi care fac cinste profesiei lor. Personal, de-a lungul vieţii am întâlnit doi preoţi care m-au făcut să mă simt în largul meu, apreciindu-le onestitatea şi felul lor de a fi.

Asta îmi aduce aminte de foarte multe poveşti, dar şi despre perioada, 1998, 1999, 2000, când a avut loc un flux de credincioşi care predicau cuvântul lui Dumnezeu, prin diferite secte, pocăiţi, acele grupuri penticostale. Imi aduc şi acum aminte de câteva întâmplări. Mama unei prietene de-ale mele a decis să se pocăiască. Era o grupare care i-a dat speranţa că luând această decizie îi va fi mai bine. Aceştia aveau o regulă în care trebuia să ţii cu sfinţenie regulile lor, iar botezul se face într-un mod foarte ciudat, cel puţin aşa mi s-a părut mie. Botezatul este îmbrăcat în alb, şi toţi cei care luau parte la botez, apoi era scufundat într-un cazan mare. În fine, chestia era că aceştia erau atraşi cu promisiunea că le va fi mai bine, dar şi cu ajutorul financiar, material, pe care îl primeau. Niciodată nu am văzut aceste practici cu ochi buni. De ce ai face aşa ceva? Dacă te-ai născut ortodox, catolic, într-o anumită religie, este pentru că aşa a decis Universul, Dumnezeu. Acel cineva acolo sus. Cu toate că din punct de vedere personal nu sunt de acord cu grupurile religioase am și eu ca fiecare om preferințe religioase, am practicat și practic religia în care m-am născut, dar şi catolicismul, luând practicile de la bunica mea, care era cu ambele religii. Şi oricum nu există o mare diferență între cele două religii. Isus spune – Căiți-vă! nu, pocăiți-vă!

Astfel de întâmplări, poveşti vă pot spune multe, chiar şi cu preoţi, însă ceea ce contează cu adevărat este că sunt unii preoţi care se folosesc de slăbiciunea ta, de durerea sufletească, de traumele din copilărie, de traumele emoţionale şi fizice prin care ai trecut, şi totul pentru a deveni o victimă a acestora. E ca şi cum ai scăpa de un călău pentru a da peste altul, mult mai convingător. Sunt un om credincios, cred că există acea forţă care face minuni, care înfăptuieşte lucruri greu de explicat. De-a lungul timpului acea forţă a primit diferite nume, ca de pildă, Dumnezeu, Buddha, Allah etc, nu cred în locuri sfinte, cred că omul sfinţeşte locul, cred în bunătate, devotament, compasiune, în dorinţa de a face bine fără răsplată, cred în empatie, în emoţii, dar nu cred în oameni costumaţi în predicatori ai Domnului cu intenţii ascunse și nu numai, de astfel de oameni avem parte în fiecare care zi, nefiind nevoie să aibă o sutană. Şi cu cât sunt mai vocali şi au gesturi extreme care exprimă devotamentul lor, cu atât sunt mai prefăcuţi. Și gesturile extreme îmi aduc aminte de penticostali. Ați asistat vreodată la o slujbă a lor? Eu da. Mă și speriam când îi vedeam cât de tare vorbesc, ridică vocea și gesticulează foarte mult din mâini, de parcă privitorii sunt surzi și nu îi pot auzi. Bunica m-a dus la câteva întâlniri de acestea, și mi-a zis – „Așa, nu!,,

Ca şi exemple vă pot povesti ceea ce a scris Carmelo despre câteva dintre victime. Ţin să specific că în carte nu este vorba doar despre preoţii din bisericile locale ci şi despre feţele bisericeşti de la Vatican, despre oamenii care slujesc în mănăstiri. Victima unui abuz sexula este cea mai predispusă la a cădea în capcana abuzatorului. În cele mai multe cazuri după abuz victima îşi va represa toată durerea, trauma, se va reinventa, se va ascunde în spatele aparenţelor, mai ales dacă nu spune nimănui despre abuz. Va închide totul într-un colț întunecat al minţii, şi toată această durere se va hrăni în întuneric cu ea, se va hrăni încontinuu până când victima va deveni o persoană retrasă, viaţa îi va fi adusă în stadiul în care îi va fi controlată de temeri, neîncredere, frici etc. Valentina a fost abuzată sexual de fratele ei încă de mică, acest abuz a continuat mulţi ani, nu a spus nimănui despre cele întâmplate. Anii au trecut, Valentina s-a căsătorit, a avut copii, totul la suprafaţă era bine, cu trecerea timpului abuzul a început să-şi spună cuvântul asupra vieţii ei. Soţul, la început, a încercat tot ce a fost omeneşte posibil pentru a aduce-o la o stare mai bună, dar cum el nu știa cauza temerilor și comportamentului ei, încercările lui n-au avut niciun rezultat. La un moment dat a aflat despre un preot pe care toată lumea îl cataloga un om care face minuni. A discutat cu Valentina şi de comun acord au decis să meargă la acest preot. La început Valentina a fost reticentă şi nu voia să se destăinuie preotului, însă preotul pentru a face-o să se deschidă a inventat un basm în care Valentina era protagonista, această strategie a funcţionat şi Valentina i-a spus toată povestea. După un timp acesta o sfătuieşte pe Valentina să nu spună nimănui despre abuz, şi întâlnirile lor se mută la el acasă. Continuarea este una oribilă, care pe mine m-a umplut de revoltă şi dezgust. O altă victimă este o călugăriţă, care a fost violată de un preot, şi nu ea singura, în momentul în care ea și celelalte călugărițe au decis să-l denunțe poliţiei, au fost date afară din mănăstire. Acestea s-au simţit de parcă au fost pedepsite pentru că l-au denunţat pe sacerdot. Ancheta lui Carmelo este atât de vastă şi plină de întâmplări încât te miri cum de ne mai ţine acest pământ, cum de pot exista asemenea monştri. Fiecare poveste a lui Carmelo mi-a rămas întipărită în minte, veţi citi întâmplări terifiante şi incredibile.

Cartea o puteţi achiziţiona de la Editura Philobia

2 gânduri despre „Sex la Vatican-Carmelo Abbate/ Editura Philobia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.